fbpx

Prostaatkanker: dit moet je er over weten

prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij Nederlandse mannen boven de 65 jaar. Helaas is het een ziekte waar veel mannen zich nog steeds voor schamen. Tijd om het taboe te doorbreken en openheid van zaken te geven. Dit moet je weten over prostaatkanker.

Lees ook:
Man in de overgang, dit wil je weten over de penopauze

November is prostaatkanker maand

Het is deze maand prostaatkanker maand. Een hele maand waarin artsen, patiënten en andere Nederlanders aandacht vragen voor deze typische vorm van mannenkanker waar veel mensen nog te weinig van (willen) weten. Zonde, want wie alert is op signalen en regelmatig zijn PSA-waardes (een zogenaamd ‘prostaat eiwit’) laat controleren kan eventuele narigheid tijdig in de kiem smoren.

Prostaatkanker, de basis

Deze kanker komt voor in de prostaat, een klier die iedere man heeft. Deze klier vindt je in het bekken, net onder de blaas en voor de darmen. Hij heeft een belangrijke functie in het voortplantingssysteem van de man. Hier wordt namelijk zaadvloeistof gemaakt, wat er voor zorgt dat zaadjes daadwerkelijk kunnen ‘zwemmen’. Zoals bij alle kanker is het ook bij prostaatkanker zo dat kwaadaardige cellen zich te snel vermenigvuldigen en er een tumor ontstaat.

teelbalkanker

Wie krijgt het?

Het is natuurlijk niet te zeggen wie prostaatkanker krijgt en wie niet. Algemeen bekend is wel dat het vooral oudere mannen treft, gemiddeld van boven de 65 jaar. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat bijna alle mannen van 80+ prostaatkanker hebben. Ze hoeven er lang niet altijd last van te hebben gehad én zijn er ook niet persé aan overleden. Mannen van Afrikaanse komaf hebben meer risico op deze kanker, evenals westerlingen met een ongezonde leefstijl.

Sluimerend aanwezig

Het zorgwekkende aan deze kanker is dat de ziekte zich meestal ontwikkelt zonder dat een man symptomen opmerkt. Daarom is het goed om te weten waar een man en ook zijn partner op kunnen letten zodat prostaatkanker tijdig gesignaleerd wordt. Symptomen die een bezoekje aan de huisarts waard zijn:

  • ‘s Nachts meer moeten plassen
  • Onderbroken plassen of een zwakke straal
  • Pijnlijk gevoel bij het plassen
  • Pijn tijdens of na een zaadlozing
  • Problemen met het krijgen van een erectie
  • Bloed bij plas of sperma
  • Terugkerende pijn in de onderrug, bovenbenen of heupen

Het onderzoek

De huisarts kan vrij eenvoudig wat eerste onderzoeken doen. Als eerste door middel van een PSA-bloedtest, die de prostaatwaarden aangeeft. Ten tweede doet de huisarts als daar aanleiding voor is waarschijnlijk ook rectaal onderzoek om de prostaat te voelen. Afhankelijk van de uitslag wordt de man vervolgens naar een specialist gestuurd voor een biopsie.

Prostaatkanker, en dan?

Niets is zo spannend als wachten op een mogelijk slechte uitslag. Prostaatkanker is tegenwoordig relatief goed te behandelen, waardoor het aantal mannen dat aan deze ziekte overlijdt mee valt, mits het niet uitgezaaid is. De behandeling van prostaatkanker is voor iedereen verschillend en hier zijn nieuwe zaken in ontwikkeling, zoals hele lokale bestraling. Ook chemotherapie en operatieve verwijdering van de klier behoren tot de opties.

Heb jij het vermoeden dat er sprake is van prostaatkanker bij jouw partner of iemand in je omgeving? Bespreek het en ga naar de huisarts. Kijk voor meer betrouwbare informatie ook zeker even hier.

Lees ook:
Teelbalkanker, hoe herken je het?