We zeggen wel eens dat in ieder mens een beetje autisme schuilt. De dagelijkse realiteit van autisme is echter complex en veelzijdig. Autisten hebben één ding met elkaar gemeen: moeite met communiceren. Deze omgangstechnieken zullen je helpen in bepaalde situaties.
Lees ook:
Herken de narcist: 8 kenmerken
Zo ga je met autisme om
1. Geef structuur
Mensen met autisme hebben grote behoefte aan structuur en voorspelbaarheid. Veranderingen zijn bedreigend. Een onvoorbereid dagje weg, veel nieuwe gezichten op een verjaardagsfeestje of verrassingen geven paniek. Zorg voor een zo veilig mogelijke omgeving en probeer de bron van spanning weg te nemen. Door ruim van tevoren bekend te maken hoe de situatie zal zijn, kan de austist hier aan wennen.
2. Gebruik duidelijke taal
In plaats van vage open vragen te stellen, kun je beter je vraag afbakenen met opties. Dus niet “Wat eet je graag voor lunch?” maar “Wat wil je straks op je boterham: hagelslag, jam of paté?” Gebruik ook liever geen beeldspraak. Uitspraken als ‘een knoop in de maag’ brengen verwarring. Door het doel van een gesprek vooraf duidelijk te maken en aan te geven welke punten er in het gesprek aan de orde komen, zal het contact met een autist vergemakkelijken.
3. Ben niet tegenstrijdig
De enige wezens die op deze aardbol dubbelzinnige signalen zouden kunnen begrijpen, zijn vrouwen. Als je gefrustreerd zegt: “Oké, dan zeg ik wel niks meer.” Is het best gek als je daar eigenlijk mee wil zeggen dat iemand zich wel eens beter mag inleven. Bij autisten hoef je zulke communicatie al helemaal niet te proberen. Iemands gevoelens en lichaamstaal kunnen ze over het algemeen minder goed interpreteren.
4. Pas op met humor
Wie geregeld samenleeft met een autist, weet vast al dat grapjes soms verkeerd kunnen vallen. Bepaalde humor als cynisme, sarcasme en abstracte humor zijn moeilijk te begrijpen voor hen. Mensen met autisme hebben wel degelijk humor, maar dan liefst humor die onverbloemd is en hen niet kwetst. Maak je een grapje, zeg dat er dan bij.
5. Respecteer de behoefte aan privacy
Mensen met autisme hebben vaak een behoefte aan privacy en om zich af en toe terug te trekken. Het is belangrijk ze daarin te respecteren, omdat het gewone dagelijkse verkeer heel veel inspanning kost. Gamen, puzzelen, tekenen of muziek maken zijn activiteiten die veel autisten tot rust brengen en aan die soort momenten hecht een autist veel waarde.
Lees ook:
Migraine: kenmerken en oorzaken