fbpx

Laat die ballen maar vallen! Zo laat je de boel lekker de boel

ballonnen ballen hoog

Alle ballen tegelijk in de lucht houden. Soms moet je daarvoor jongleren, soms gaat het soepel. En af en toe valt er een bal. Is dat erg? Helemaal niet. Sterker nog: wij moedigen je aan om de boel eens lekker de boel te laten en te ontdekken wat dit met je doet. Laat die ballen maar vallen!

Lees ook:
5 tips om het gewoontedier in jezelf los te laten

ballen hoog houden

Als het maar soepel gaat

Je kent het wel: van het huishouden tot de zorg voor je ouder(s), het onderhouden van je vriendschappen, een fijne partner zijn en goede prestaties op je werk leveren. Soms is het letterlijk jongleren en vreemde sprongen maken om alles ‘normaal’ te laten lopen. Vraag jij je ook weleens af of de wereld écht instort als dat eens niet zo zou zijn?

Loslaten loont

Het antwoord is nee. Natuurlijk stort de wereld niet in als jij eens niét de vriendin bent die altijd voor iedereen klaarstaat. Als jouw pubers niet zomaar kunnen aanschuiven voor het eten, of wanneer de tennissokken van jouw partner niet gestreken zijn. Ook al lijkt het soms doodeng: loslaten loont.

ballen laten vallen

Stappenplan: zo laat je los

Als je altijd gewend bent om de ballen hoog te houden is dat loslaten soms nog wel een ding. Daarom hier een kort stappenplan waarmee jij moeiteloos beslist wat je mag laten voor wat het is en wat wel prioriteit voor jou heeft.

1. Hoeveel houd jij in de lucht?

Ga eens bij jezelf na wat je allemaal probeert te managen. Met welke activiteiten ben jij druk, waarvan wil je dat het echt goed gaat en welke gedachten gaan vaak door jouw hoofd?

2. Wat daarvan is echt?

We kunnen onszelf soms behoorlijk druk denken. Wanneer alles overzichtelijk op een rijtje staat (zie punt 1) blijkt soms dat een groot deel van de ballen die jij in de lucht wilt houden eigenlijk alleen maar in je hoofd bestaat. Die kun je dus meteen elimineren!

3. Is het wel van jou?

Ongemerkt schieten we nogal eens in de rol van ‘helper’. Niet per se verkeerd maar pas op dat je geen eigenaar wordt van andermans problemen. Laat iedereen verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen uitdagingen en probeer niet om ook de ballen van een ander in de lucht te houden.

alle ballen in de lucht

4. Geef ze een waarde

Als je inzichtelijk hebt welke ballen echt bij jou horen kun je ze voor jezelf op waarde schatten. Wat heeft prioriteit, wat niet? Steek je echt graag zoveel tijd en energie in je werk, terwijl je die ook in fijne momenten met je ouder wordende moeder kunt steken?

5. Maak een keuze

Heb je bovenstaande gedaan, dan ben je klaar om keuzes te maken. Op basis van de ballen met de hoogste waarden beslis je waar jouw aandacht de komende tijd naar uit gaat.

Als het goed is heb jij na dit stappenplan een aantal ballen laten vallen. Wat ga jij met deze heerlijke vrijgekomen tijd en energie doen?

Lees ook:
5 kruiden die gezond en gelukkig maken