fbpx

Incontinentie? Zo kun je er mee omgaan

incontinentie

Oeps, was dat weer een druppel? Ongewild urine- of ontlastingsverlies komt veel voor bij zowel mannen als vrouwen en kan voor allerlei ongemakken zorgen. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei manieren en hulpmiddelen waardoor je beter om kunt gaan met incontinentie.

Lees ook
7 tips tegen een blaasontsteking

Incontinentie hoeft je leven niet te beheersen     

Afhankelijk van de oorzaak van de incontinentie bestaat er een kans dat het een probleem van tijdelijke aard is dat verholpen kan worden. In andere gevallen is dat echter niet zo, en is het vooral een kwestie van accepteren en ermee omgaan. Gelukkig is dat laatste wél goed mogelijk en hoeft incontinentie de kwaliteit van leven niet te beheersen.

Zoveel soorten..

Er bestaan meerdere soorten incontinentie. Zo hebben veel mensen last van stress- of inspanningsincontinentie. Een verkeerde beweging of hoestbui is al voldoende voor een nat kruis. Daarnaast is er onder andere aandrangincontinentie, waarbij men de aandrang om naar het toilet te gaan niet meer goed voelt. Zaken als beperkte mobiliteit, achterliggende ziekten zijn andere redenen die incontinentie kunnen veroorzaken. Je zou kunnen zeggen: zo veel soorten, zoveel behandelingen. Misschien zit de perfecte tip hier voor jou tussen en kun jij weer lekker leven ondanks incontinentie.

1. Oefeningen

Onze bekkenbodemspier speelt een belangrijke rol in onze toiletgang. Een goed functionerende spier zorgt ervoor dat we in staat zijn onze urine en ontlasting op te houden en los te laten op de momenten dat wij dat willen. Is deze spier verzwakt, of juist te sterk, dan werkt de ‘sluitfunctie’ minder goed, met incontinentie tot gevolg wanneer er druk op de buik ontstaat. Er zijn veel oefeningen voor zowel mannen als vrouwen die deze spier kunnen versterken. Daarnaast is ook het trainen van de buikspieren relevant. Een bekkenfysiotherapeut kan hier goed in ondersteunen.

2. Toiletgang

Een veel voorkomend probleem is dat de aandrang om naar het toilet te gaan niet meer goed gevoeld wordt vanwege achterliggende ziekten. Daarom kan het helpen om een aantal dagen een dagboekje bij te houden met de toiletgang en ongelukjes, om te kijken of hier een patroon in zit. Zodoende kun je anticiperen door op vaste tijden naar het toilet te gaan.

incontinentie

3. Huidverzorging

Een veelvoorkomend gevolg van incontinentie is een kapotte huid en smetvlekken in de schaamstreek en liezen, door de wrijving van de vochtige huid en het ondergoed. Hetzelfde kan gebeuren wanneer men incontinentiemateriaal gebruikt. Om dit te voorkomen is huidverzorging van groot belang. Speciaal incontinentieondergoed is hiervoor een oplossing, dat overigens lang niet meer voldoet aan het beeld van groot, wit en oncharmant. Daarnaast kunnen inlegkruisjes dit probleem voorkomen.   

4. Zelfkatheterisatie

In sommige gevallen van incontinentie kan katheteriseren een uitkomst bieden. Dit is echter iets wat je niet uit jezelf start, hiervoor is beslist medisch advies van een specialist nodig. Een huisarts kan je doorverwijzen naar een uroloog. De uroloog kan katheterisatie voorschrijven. Je leert het gehele proces van zelfkatheterisatie door een continentieverpleegkundige.

5. Plasbuisbandje

Wanneer oefeningen van de bekkenbodemspier onvoldoende helpen en de incontinentie een flinke belemmering in de gang van zaken veroorzaakt is het een idee om een plasbuisbandje te overwegen. Dit is een klein bandje om de urinebuis en wanneer de druk op de urinebuis wordt verhoogd duwt deze tegen het bandje aan, waardoor de urine er minder makkelijk doorheen stroomt. Een gynaecoloog kan dit bandje middels een kleine operatie plaatsen.

Ten slotte

Geef jezelf de tijd om te wennen aan- en om te leren gaan met incontinentie. Het is fijn om jouw eigen incontinentiepatronen te herkennen en te zoeken naar wat voor jou goed werkt. Praat erover met mensen in je omgeving of bijvoorbeeld op het internet op websites voor lotgenoten.

Lees ook
Prostaatkanker, dit moet je erover weten