fbpx

Grijs haar? Misschien heb je te veel stress

Grijs haar

Je hebt vast weleens de uitdrukking ‘iemand grijze haren bezorgen’ gehoord. Met deze uitdrukking wordt bedoeld dat je iemand veel spanning of hoofdbrekens bezorgt. Maar wist je dat de opmerking letterlijk genomen klopt? Van stress wordt je namelijk écht grijs.

Lees ook:
6 manieren om stress binnen de perken te houden

Grijs worden we allemaal

Op wat uitzonderingen na krijgen we allemaal een keer grijs of wit haar. Dat heeft alles te maken met ouder worden. Zodra je ouder wordt maakt je lichaam minder melanine aan, de stof die pigment geeft aan je haar. Hierdoor wordt het haar langzaam grijs en later wit.

Genetische aanleg

De afname van melanine gaat geleidelijk en het is genetisch bepaald of jij al vroeg of juist wat later grijs wordt. Je ouders zijn hierin een handige graadmeter. Een tekort aan vitamine B, roken en een slechte algehele gezondheid werken vroeg grijs worden wél in de hand. Net als stress.

Vrije radicalen slaan hun slag

Lange tijd kon niet met zekerheid worden gesteld dat stress een directe reden is voor grijs haar. Dat er een verband is was al wel duidelijk: wie stress heeft maakt stresshormonen aan. Die hormonen zorgen op hun beurt voor ontstekingen in je lijf waardoor er vrije radicalen door je lichaam gaan. Deze vrije radicalen kunnen aanslaan op  de productie van melanine, waardoor er minder van wordt aangemaakt en er dus meer grijze haren ontstaan.

grijs haar 2

Nieuw onderzoek wijst uit

Onlangs is er echter nieuw onderzoek gedaan naar het ontstaan van grijze haren. Dat onderzoek werd gedaan op muizen, die korte pijnprikkels en stress kregen. Onderzoekers ontdekten dat het ons centrale zenuwstelsel is dat aan het begin staat van iedere grijze haar. De zenuwen zitten ook rondom haarzakjes en ieder haarzakje bevat stamcellen. Die stamcellen zetten zich om in pigment makende cellen zodra het haar zich vernieuwd.

Je voorraad raakt op

Wat de onderzoekers bij de muizen zagen was dat ze een hormoon aanmaakten bij stress dat de zenuwen activeert en waardoor de stamcellen aan het werk gaan. Een goed systeem, tenzij je veel stress hebt, zoals de muizen. Dan komt er meer van het hormoon vrij en raakt de voorraad met stamcellen sneller op. Als dat gebeurt is het pigment van dat haarzakje weg en komt het niet meer terug.

Lees ook:
Dingen die tof zijn van ouder worden: je hebt minder stress en zorgen