Gestoomde groenten zijn makkelijk om te bereiden en smaken heerlijk. Bijkomend voordeel: er blijven veel meer vitaminen behouden dan met koken. Zo stoom je groenten.
Vitamines
Kook je groenten in een pan water, dan gaan er veel vitaminen en andere gezonde voedingsstoffen verloren bij het afgieten. Met wokken gebeurt dat niet en met het stomen van groente ook niet. Een leuke bijkomstigheid is dat de smaak van sommige groenten intenser wordt; proef maar eens hoe anders broccoli of paprika smaakt als ze gestoomd zijn. Ook blijft de textuur van groenten beter intact.
Dit heb je nodig
Zelf groente stomen is erg makkelijk. Helemaal als je een stoomoven hebt of een stoommand van de toko of elektrische stoompan gebruikt. Zo’n pan bestaat uit twee delen. In het onderste gaat water, het bovenste is een soort vergiet, waar je de groenten in legt, met deksel. Heb je dit niet in huis, dan kun je ook een vergiet of grote zeef gebruiken. Deze moet je in een pan kunnen zetten of hangen zonder dat het met het kokende vocht in aanraking komt. Ook moet je er een passende deksel (met een of meerdere gaatjes) bij hebben; anders is er geen sprake van stomen.
Zo maak je gestoomde groenten
Als eerste breng je een kleine hoeveelheid water aan de kook in de onderste pan. Vervolgens doe je de groenten in het bovenste deel en zet je het deksel erop. Nogmaals: zorg dat de groenten niet in contact komen met het water. Reken ongeveer vijf minuten boven op de gewone kooktijd van groenten en ga ook vooral af op je eigen voorkeur en smaak. Let er verder bij bladgroenten zoals spinazie op dat die niet te lang gestoomd worden.
Groente met kip of vis
Eigenlijk zijn alle groentesoorten geschikt om te stomen, maar probeer vooral eens wortels, paprika’s, asperges, sperziebonen, artisjokken, bloemkool en broccoli te stomen. Ook als mengsel zet je hiermee een heerlijk bijgerecht op tafel. En natuurlijk zijn er ook talloze recepten te vinden met gestoomde groenten en daarbij gestoomde kip of vis. Eet smakelijk!