fbpx

Feit of fabel? Van lightproducten val je af

light suiker

Het lijkt zo logisch en eenvoudig: je wil afvallen en verkiest lightproducten boven ‘gewone’ producten. Maar is het feit of fabel, dat je afvalt van lightproducten? Blijtijds vroeg het aan voedingsmiddelentechnoloog Francis Thomassen.

Lees ook
Afvallen zonder dieet, dat kan!

Lightproducten, de definitie

Er is nogal wat te doen over lightproducten. Daar waar de één niet anders gebruikt, gelooft de ander dat het schadelijk voor je gezondheid kan zijn. Dat vraagt om een kleine opheldering als je het ons vraagt. Francis: “In Europa mag een producent zijn product als ‘light’ bestempelen wanneer daar ten minste 33% minder vet, koolhydraten, suiker of kilocalorieën inzitten ten opzichte van het reguliere product. Je zou dus kunnen zeggen dat een lightproduct daardoor minder ‘dikmakers’ in zich heeft.”  

De slechte naam van lightproducten

Hoe komt het dan dat lightproducten toch vaak een slechte naam hebben? “Dat is eenvoudig: veel producten zijn in de basis al ongezond. Een koek wordt niet gezonder door hem light te maken, frisdrank ook niet. Ze blijven namelijk de behoefte aan zoet stimuleren, waardoor je uiteindelijk toch meer blijft eten.” Een uitzondering hierop is zuivel. “Bij het maken van magere zuivel wordt het vet weggehouden uit het product. Dit levert dus minder vette zuivelproducten op en dat is wel beter wanneer je wilt afvallen.”

Gezondheidsrisico’s?

De discussie rondom gezondheidsrisico’s van lightproducten gaat vooral over de toegevoegde stoffen. “Doordat er bij een lightproduct een bouwstof is weggehaald verandert vaak de kleur, geur, samenstelling en smaak. Dat wordt opgelost door alternatieven toe te voegen, zoals aspartaam of stevia in plaats van suiker. Ik ben tot nu toe nog geen wetenschappelijke bewijzen tegenkomen die echt onderschrijven dat dit gevaarlijke stoffen zijn, dus dat zou ik niet stellen.”

lightproducten

Het zit in je leefstijl

Toch gelooft Francis niet dat lightproducten de oplossing zijn als je wilt afvallen. Hoewel ze denkt dat het bij sommige mensen prima in het dieet past. “In mijn optiek heeft het alles te maken met leefstijl en het totaalplaatje aan wat je eet. Ben jij iemand die aan de lijn is, alle ongezonde dingen schrapt en als traktatie een cola light neemt? Dat kan prima. Maar neem jij op het terras een cola light en vervolgens een portie bitterballen? Dan zeg ik: ga óf voor een gewone cola óf voor een watertje met bitterballen.”

Suiker of aspartaam?

Ten slotte: wat kiest de expert? Liever iets met suiker of liever met aspartaam? “Mijn voorkeur gaat dan uit naar suiker, maar in mindere mate. Suiker is een natuurlijke grondstof die gewonnen wordt uit suikerbieten. Het is ongezond als je er te veel van binnenkrijgt maar het product op zich is niet ernstig. Over aspartaam is nog te weinig bekend maar feit is dat het chemisch is. Ik krijg dat liever niet te veel binnen.”

Lees ook
Zes redenen om een maand geen alcohol te drinken