fbpx

Eerste hulp bij brandend maagzuur

tips tegen brandend maagzuur

Brandend maagzuur en zure oprispingen; we hebben er allemaal weleens last van. Glaasje water, een keertje extra slikken, van je linker op je rechterzij draaien, een tweede kussen onder je hoofd, zodat die wat hoger komt te liggen… Wat helpt nou echt?

Lees ook
Eerste hulp bij aambeien

Wat is brandend maagzuur?

Maagzuur is een agressieve vloeistof die zich in de maag bevindt en voor een snelle spijsvertering zorgt. De maag is tegen dit zuur bestand. De slokdarm echter niet. De verbinding tussen slokdarm en maag wordt daarom afgesloten door de slokdarmsluitspier. Wanneer deze spier niet optimaal werkt, loopt het zuur terug en krijg je last van het welbekende, bijtende gevoel.

Leef- en eetgewoonte

Nu lijkt brandend maagzuur misschien op een ‘foutje ’van de natuur. Dit kan, maar veel vaker is het een kwestie van de verkeerde eet- en leefgewoontes. Roken bijvoorbeeld verslapt de sluitspier van de maag, te vet eten of eten in te grote porties heeft effect op de maagzuurproductie en stimuleert de aanmaak ervan. Te veel stress? Ook dit kan leiden tot een overproductie van het maagzuur. Heb jij vaker last van dit hinderlijke gevoel? Neem je levensstijl onder de loep!

Voeding

Het is lastig om te zeggen van welke voedingsmiddelen je brandend maagzuur krijgt. Bekende boosdoeners zijn alcohol, koffie en gefrituurd of gekruid eten. Ook het nuttigen van sinaasappelsap, chocolade en kaas kan een trigger zijn. En dat de meeste mensen rond de feestdagen of na een BBQ over brandend maagzuur klagen, is ook veelzeggend. Houd een eetdagboek bij als je geen idee hebt waar de klacht aan te wijten valt.

Tips tegen brandend maagzuur

Brandend maagzuur is dus vaak een gevolg van verkeerde eet- en leefgewoonten. Die verander je niet in één dag. Daarom hebben wij de volgende instant tips voor je, als variant op de bekende maagzuurremmers die bij de drogisterij te vinden zijn:

  • Bevorder de aanmaak van speeksel. Dit doe je door op een (suikervrij) kauwgompje te kauwen.
  • Niet lekker, wel doeltreffend: een lepel rauwe havermoutvlokken. Deze natuurlijke maagzuurremmer wordt door sommige mensen zelfs bij elke maaltijd ingenomen, omdat het zo goed werkt.
  • Gember is ook zo’n wondermiddel. Neem een stukje ingemaakte gember en kauw dit goed fijn. Een kopje gemberthee van fijngesneden gemberwortel wil ook helpen.
  • Andere heilzame soorten thee zijn groene thee en kamillethee. Beide hebben een kalmerend effect op de maag.
  • Heb je zuiveringszout (baking soda) in huis? Los een half theelepeltje op in een glas lauwwarm water en drink dit op. Je zult zien dat het werkt.
  • Appelazijn is behoorlijk zuur. Daarom klinkt het je wellicht wat vreemd in de oren, maar dit goedje helpt echt goed bij brandend maagzuur en heeft een positief effect op de spijsvertering. Je lost twee theelepeltjes op in een glaasje water.
  • Net gegeten? Ga dan niet stofzuigen, sporten, bukken of liggen, maar blijf rustig rechtop zitten, zodat het voedsel zijn weg kan vinden. Ben je wel al aan slapen toe? Zet je hoofdeinde omhoog.

Bovengenoemde tips zijn uiteraard slechts symptoombestrijding. Bij aanhoudende klachten moet je natuurlijk wel even je huisarts raadplegen!

Ook lezen:
Eerste hulp bij aambeien