De R zit in de maand. Dat betekent niet alleen dat de herfst in aantocht is, ook dat je weerstand wel een oppepper kan gebruiken. Met de tips van health coach Matthea Osinga kom je fit de komende maanden door!
Lees ook:
Wondermiddel tegen verkoudheid
De R zit in de maand = lage weerstand?
Matthea: “Je merkt dat je weerstand laag is doordat je sneller griep, een verkoudheid, of een ontsteking oppakt.” Bij een lage weerstand is de kans groter dat het langer duurt voordat je van een verkoudheid afkomt of dat het doorslaat in iets ergers. Het is dus van belang dat we onze weerstand op peil houden. Deze tips helpen je daarbij.
1. Ga zoveel mogelijk naar buiten
Hoewel de drempel voor een wandeling in het najaar groter is dan tijdens zomerse, lichte dagen is het wel degelijk van belang om een frisse neus te halen. We zijn in het najaar minder buiten en doordat je minder blootgesteld bent aan daglicht kun je je vermoeid voelen. De stofjes cortisol (waardoor we overdag wakker blijven) en melatonine (waardoor je ’s avonds in slaap valt) kunnen in de war raken door te weinig daglicht en het gebruik van schermen. Let op: heb je klachten? Blijf dan thuis!
2. Eet seizoensproducten
Het is goed om zoveel mogelijk met de seizoenen mee te eten. Extra vitamine C kan geen kwaad om je immuunsysteem een handje te helpen. Dat zit natuurlijk in bijvoorbeeld kiwi’s of sinaasappels. Spruitjes, boerenkool, andere koolsoorten, maar ook paprika’s hebben een hoog vitamine C gehalte. En of de R nu in de maand zit of niet, het is altijd goed om veel groente te eten en 1 a 2 stuks fruit per dag.
3. Zorg voor voldoende beweging want de R zit in de maand
We hebben de neiging om in de winter lekker warm binnen te blijven zitten. Naar buiten gaan als het grijs en nat is, is niet heel aantrekkelijk. Toch werkt beweging goed om je immuunsysteem een boost te geven en je krijgt tegelijkertijd een dosis daglicht. Wist je dat een tijdje buiten in de kou zijn je bruine vet activeert waardoor je sneller afvalt?
Beweging kan ook helpen bij mensen die last hebben van sombere gevoelens in de winter. Op het weer kun je je kleden en een lekker stuk gaan wandelen.
4. Eet gezonde vetten
Natuurlijk is gezond eten het hele jaar belangrijk. Toch is het zo dat we in het najaar en in de winter minder energie hebben en vatbaarder zijn voor virussen. Het helpt om extra op gezonde voeding te letten. Drink veel water, eet veel groente en zo weinig mogelijk bewerkt voedsel en suiker. Eet voldoende goede vetten (olijfolie, vette vis, noten, zaden). Let ook op voldoende slaap en ontspanning.
Wees de R in de maand de baas
Veel water drinken en op tijd naar bed, daar zorgt Matthea extra goed voor. “Ik slik een paar supplementen, zoals vitamine D, magnesium, probiotica en in de winter start ik weer met een goede multivitamine.” Ze benadrukt dat het vooral van belang is vitaminen uit voeding te halen. “Ik eet vers en zoveel mogelijk groente. Als ik in de winter merk dat ik keelpijn krijg dan maak ik kurkuma thee of ik gorgel met warm water met appelazijn, citroensap, onverhitte honing en kaneel.” En last but not least: neem extra rust als je merkt dat je je niet fit voelt. Let extra op ontspanning, zodat je stress laag houdt. Doe vooral leuke dingen waar je vrolijk van wordt.
We kunnen het niet genoeg benadrukken: als je klachten hebt blijf je natuurlijk thuis. Op de website van het RIVM lees je er alles over.
Lees ook:
Verkouden? Uitzieken!