fbpx

Omgaan met demente ouders

demente ouders

Ergens in het vorige jaar gaf psychogerontoloog Huub Buijssen een mini-college omgaan met dementerenden. ‘Gedraag je alsof je verliefd bent. Dan begint elk bezoek vanzelf met een blij gezicht,’ was eigenlijk de kern van zijn betoog.

Lees ook:
Vergeetachtig of beginnende dementie, hoe herken je het verschil?

Vlinders

Zo gemakkelijk als het is om je vertederd, aanhalig en als het ware verliefd te gedragen tegenover een klein kind, zo ongemakkelijk is het om zo’n zelfde houding aan te nemen tegenover je dementerende vader of moeder. Dat ze zelf steeds minder belangstelling hebben voor jou of voor je bezigheden, steeds meer in de war raken en je soms ieder uur opbellen met dezelfde vraag, helpt bepaald niet om vlinders in je buik te krijgen.

Trucje

En hoe jammer is dat, want laten het nu juist ongeduldigheid, gejaagdheid, ergernis en spanning zijn die gedragsproblemen bij mensen met dementie in de hand werken, die als olie zijn op het vuur van hun weerspannigheid! De aanbeveling van Huub is niet zozeer bedoeld om het je dementerende vader, moeder (of partner) alleen maar naar de zin te maken. Eerder is het een instrument voor jezelf, voor de mantelzorger die je sluipenderwijs bent geworden; Het is een hulpmiddel, een trucje eigenlijk, om je anders te leren gedragen. Het is een sleutel om liefdevoller en geduldiger om te gaan met je vader of moeder, waardoor je zelf minder aanleiding geeft tot de gedragsproblemen die je tot wanhoop kunnen drijven… Dit mes snijdt dus echt aan twee kanten.

Maar hoe?

Het antwoord op deze vraag is: ‘Fake it ‘till you make it,’wat zoveel betekent als: ‘Veins net zolang tot je het echt kunt.’ Een kwestie van gewoon doen, dus. Door het te proberen zul je merken dat het werkt, dat je op minder weerstanden stuit, dat het samenzijn zelfs plezierig en intiem kan zijn, en dan ligt het voor de hand dat je het blijft proberen, net zolang tot het vanzelf gaat, tot het je tweede natuur is geworden. Je zult merken dat het vooral om de nonverbale communicatie gaat, net als tussen ‘echte’ geliefden. Het zit hem in je blik, en in de tederheid van je aanrakingen, in je houding die uitstraalt dat je alle tijd van de wereld hebt en het fijn vindt bij die ander te zijn.Het kost altijd even tijd en moeite om iets anders te doen dan je gewend bent, zeker als je nooit erg ‘close’ was met je vader of moeder. Toch zal deze ‘verliefde’ aanpak uiteindelijk niet alleen een prettiger en ontspannener contact, maar ook tijd opleveren.

Liefde

Luister ter inspiratie maar weer eens naar het voor eigenlijk alles en iedereen toepasselijk nummer van John Lennon – Love

Lees ook:
Word ik nu dement? Of hoe zit het…