Nèt echt: de supersonische babypoppen die kunnen lachen, drinken, spugen en plassen. Maar heel milieuverantwoord zijn ze niet. Wat doe je als precies deze pop op het verlanglijstje staat? Met een duurzame tegenhanger van het eigenlijk gevraagde cadeau, loop je het risico om ‘duurzaam’ in het kinderbrein te koppelen aan ‘teleurstelling’. Blijtijds geeft je een aantal alternatieven.
Kies je coole prullaria of verantwoord speelgoed?
Vermijd zacht plastic
Er is een verschil tussen hard plastic en zacht plastic. Zacht plastic kan chemische weekmakers (of: ftalaten) bevatten. Weekmakers komen vrij wanneer plastic in aanraking komt met de huid, zweet of speeksel. Ze dringen de huid binnen. Ftalen lijken op hormonen en daardoor kan het lichaam van slag raken. Onderzoekers vermoeden dat ftalaten schade toebrengen aan je lever, nieren en voortplantingsorganen. Ze weten zeker dat ftalaten voor allergieën kunnen zorgen. Sinds kort zijn ftalaten in bijtringen gelukkig verboden. Maar in ander speelgoed wordt het nog steeds gebruikt.
Minder schadelijk
Plasticsoorten die iets minder schadelijk lijken, zijn PET, polyethyleen en polypropylene. Deze vormen van hard plastic herken je aan het label met een driehoek van pijlen met de cijfers 1, 2, 4 of 5. Vermijd nummer 3. Dat is de schadelijkste weekmaker, vaak in PVC.
Ga voor hout
Houten speelgoed is superduurzaam en kan van generatie op generatie (of tweedehands) doorgegeven worden. Ook tweedehands ziet het speelgoed er vaak nog prachtig uit. Het kan tegen een stootje en dat is fijn spelen. Oké, houten speelgoed kan niet praten. Maar het werkt wel op andere gebieden stimulerend voor de ontwikkeling. In tegenstelling tot plastic speelgoed heeft houten speelgoed een natuurlijk gewicht, dat het kind iets leert over zwaar en licht en dat komt de oog-hand coördinatie ten goede. Let op: is het speelgoed geverfd of gekleurd? Bekijk dan of het DIN 53160-keurmerk er op staat. Dit keurmerk garandeert dat de verf zweet- en speekselresistent is.
Kosteloos speelgoed
Het speelgoedboek van tegenwoordig telt zoveel bladzijden, dat een kind niet meer weet wat het moet kiezen. Maar wist je dat je al vanalles in huis hebt, waar het kind mee kan spelen? Tover lege keukenrollen en eierdozen om tot speelgoed. Knutsel met kurken, doppen en deksels. Of maak van een wijnmand een poppenbed of van lege flessen een flessenorgel. Dit ‘simpele’ speelgoed kost weinig, is duurzaam en nodigt uit om de fantasie van het kind de vrije loop te laten.