Clusterhoofdpijn is een vrij zeldzame vorm van hoofdpijn, die vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer één op de duizend mensen heeft clusterhoofdpijn. Clusterhoofdpijn kenmerkt zich door hevige, stekende hoofdpijn achter één van je ogen. Het is een intense, kloppende pijn die zich in bepaalde periodes (clusters) voordoet.
Lees ook:
Wat voor soort hoofdpijn heb ik?
Clusterhoofdpijn
Een aanval duurt een kwartier tot meerdere uren en kan in een etmaal diverse malen voorkomen. Soms duurt de periode waarin deze aanvallen zich voordoen weken tot maanden. Vaak gaat de pijn gepaard met rode, waterige ogen of een snotneus.
Oorzaken van clusterhoofdpijn
Waar de hoofdpijn precies vandaan komt is ook voor de wetenschap een raadsel. Wel weet men dat bij deze aandoening onder meer de vijfde hersenzenuw en de hypothalamus betrokken zijn. De hypothalamus is het deel van de hersenen waar zich de biologische klok van het lichaam bevindt. Ook lijkt clusterhoofdpijn vaker voor te komen bij rokers en zware drinkers. Alcohol, lange vliegreizen en het verblijf op grote hoogte zijn uitlokkers van clusterhoofdpijn.
Hoe los je het op?
Voorkomen kun je deze nare vorm van hoofdpijn helaas niet. Soms helpt medicatie preventief. Als je het eenmaal hebt, helpt in een stille, donkere kamer gaan liggen niet meer. Je krijgt de neiging om te gaan ijsberen, of zelfs met je hoofd tegen de muur te slaan als de pijn te hevig wordt. De pijnstillers die je zonder recept kunt krijgen helpen meestal niet, dus je zult naar de huisarts moeten.
Lees ook:
Migraine: kenmerken en oorzaken