fbpx

7 tips voor mantelzorgers: zo houd je het vol

mantelzorgers

Mantelzorgen naast een eigen baan en huishouden kan een behoorlijk pittige taak zijn, hoe graag je het ook doet. Ginette Klein van MantelzorgNL geeft 7 tips om het mantelzorgen ook op lange termijn te kunnen volhouden.

Tips voor mantelzorgers

1. Tijd voor jezelf, het mag

Schiet niet te ver door in het zorgen. Je wilt het graag goed hebben voor de ander, en sommige mensen vergeten dan zichzelf. Je houdt het het beste vol als je ook nog tijd voor jezelf vrij maakt. Probeer de dingen die je altijd al leuk vond te blijven doen. Muziek, sport of een avondje naar de film. Of doe het thuis: plan af en toe een uur in om te lezen of een serie te kijken.

 2. Schakel anderen in, liefst zo vroeg mogelijk

Als mantelzorger neem je al snel alle zorgtaken op je. Als je zo vroeg mogelijk ook anderen inschakelt, wennen jullie er allebei aan dat er af en toe iemand anders in huis is. Dit kan thuiszorg zijn of bijvoorbeeld vrijwilligers.

 3. Laat je goed informeren

Er zijn instanties waar je goede informatie kunt krijgen over de extra hulp die je kunt krijgen. Zo heeft elke gemeente het plaatselijke steunpunt Mantelzorg (te vinden via mantelzorg.nl door te zoeken op: organisaties in de buurt). Ook via de Mantelzorglijn kun je veel informatie opvragen of terecht voor een luisterend oor. (Telefoonnummer Mantelzorglijn: 030-7606055)

 4. Kijk ook naar positieve kanten

Kijk naar wat je samen leuk vond om te doen. Soms ben je bijna geen partner of kind meer, maar vooral verzorger. Doe ook weer de dingen samen die jullie vroeger deelden. Kom af en toe uit de zorgrol!

 5. Maak het bespreekbaar op je werk

Maak gebruik van verlofregelingen. Niet elke werkgever staat er voor open, maar er zijn wettelijke zorgverlofregelingen die ervoor zorgen dat je als mantelzorger wat meer tijd krijgt om het thuis te regelen. Een gesprek met je leidinggevende biedt vaak ook al oplossingen: meer thuis werken of meer flexibiliteit kan al een groot verschil maken.

6. Maak gebruik van een time-out

Neem af en toe afstand en plan een vakantie in! Thuis kun je dan respijtzorg aanvragen, dit betekent dat er iemand een week in huis komt bij de hulpvrager of dat er logeeropvang wordt geregeld, waarbij de hulpvrager uit huis gaat. Je kunt naar de mogelijkheden vragen bij je gemeente (onder de noemer WMO) of bij je zorgverzekeraar.

7. Bereid je voor op mantelzorg

Wacht niet tot je mantelzorger bent, maar ga al in een vroeg stadium om tafel zitten met je ouders of partner om te praten over hoe zij het later voor zich zien. Er is een praatpakket ontwikkeld – gratis aan te vragen via MantelzorgNL – dat je hierbij kan ondersteunen. Het pakket helpt je stapsgewijs door belangrijke onderwerpen heen.