Zijn pannenkoeken een typische kindermaaltijd? Echt niet! Jong en oud, iedereen smult toch wel eens van zo’n goudbruine lekkernij? Eerder vertelden we je al hoe je de beste pannenkoeken bakt, nu volgen de suggesties voor het lekkerste beleg. Eet smakelijk!
Zoetigheid
Voor de zoetekouwen onder ons zijn pannenkoeken waarschijnlijk altijd een goed idee. Van nature zit er wat zoetigs in de pannenkoek zelf, waardoor ze zelfs koud nog lekker smaken. Natuurlijk kun je ze altijd flink bestrooien met poedersuiker, stroop of chocoladepasta, maar onderstaande ideetjes geven nét wat meer sjeu op je bord.
- Pannenkoek met pindakaas, schijfjes banaan en chocoladesaus (of Nutella)
- Pannenkoek met slagroom (alternatief is roomkaas of Griekse yoghurt), aardbeien en wat amandelschaafsel. Eventueel zoeter maken met dadelstroop.
- Pannenkoek met banaan, suiker en Grand Marnier
- Pannnekoek met blauwe bessen en Limoncelloroom (ook te vervangen door roomkaas of griekse yoghurt)
- Pannenkoek met appelcompôte en kaneel
Hartige smaken
Het zoetige wat de pannenkoek van nature in zich heeft smaakt extra lekker wanneer je jouw pannenkoek hartig belegt. En ó wat zijn er ontzettend veel variaties te bedenken op de pannenkoek met kaas en spek. Ken je onderstaande al?
- Pannenkoek met zachte geitenkaas, ui, prei en gerookte spekjes. Eventueel afmaken met wat tuinkers
- Pannenkoek met kastanjechampignons, rundergehakt, bosui en wat oude of belegen geraspte kaas
- Pannenkoek met gerookte zalm, crème fraîche en bosui (ook koud lekker of als hapje!)
- Pannenkoek met spek, tomaat en bieslook. Eventueel nog wat mozarrella erbij
- Pannekoek lekker pittig! Met schijfjes ananas, chorizo, fijngesneden peper en bestrooid met belegen kaas
Hartig mét zoet
Hartig en zoet gaan heerlijk samen, dat heb je ongetwijfeld al eens ontdekt. Net als hartig en zoete combinaties op brood smaken deze twee uitersten samen ook perfect! Van klassiekers als kaas met appelstroop of stroop met spek tot de wat minder voor de hand liggende combinaties, lekker zijn ze allemaal!
- Pannnekoek met kaas, aardbeien en gembercompôte
- Pannenkoek met geitenkaas, pruimen en walnoten, bestrooid met kaneel en poedersuiker
- Pannenkoek met peer en geitenkaas, eventueel met wat walnoten en honing
- Pannenkoek met spek, kaas en ananas
- Pannenkoek met gerookte kip, rozijnen, stukjes appel, een uitje en kaas
Pannenkoek anders
Naast de talloze variaties in beleg zijn er ook veel varianten te bedenken op de klassieke pannenkoek. Zo zijn de volkoren- en speltpannenkoekenmix niet meer weg te denken uit het schap in de supermarkt. Of wat dacht je van boekweitpannenkoeken of die van kikkererwtenmix? Hoewel ze allemaal anders proeven, hebben ze wel een relatief neutrale smaak. Probeer onderstaande pannenkoeken eens te maken voor een echt verrassingseffect!
- Rodebieten pannenkoek: je maakt ze eenvoudig door wat (200 gram) gekookte bietjes door je standaard beslag heen te mengen. Lekker in combinatie met geitenkaas!
- Bananenpannenkoek: zeer populair als ontbijt onder liefhebbers van gezond koken. Prak een banaan met twee eieren en bak hier pannenkoekjes van. Bestrooi daarna met wat kaneel.
- Zoete aardappelpannenkoek: kook en prak 100 gram zoete aardappel, meng dit met 2 eieren, een tl kaneel, een tl bakpoeder en een mespuntje vanillepoeder. Bak lekker in olie en serveer met mango en Griekse yoghurt!