Bewegen is goed voor je. Maar hoe weet je of je wel genoeg stappen hebt gezet om gezond te blijven? En hoe blijf je ook nog eens extra gemotiveerd om de trap te pakken in plaats van de lift? Het antwoord is: met behulp van de stappenteller. Want zo wordt bewegen leuk!
Wat is een stappenteller?
Een stappenteller, het woord zegt het al, is een apparaatje dat telt hoeveel stappen jij per dag zet. Of het nu om wandelen, joggen of boodschappen doen gaat, alles wordt geregistreerd door het handige apparaatje dat je aan je broek vastmaakt of om je pols draagt. Gebruikers zijn enthousiast, want een stappenteller daagt je uit elke dag je beste beentje voor te zetten om het aantal van de dag ervoor te overtreffen. Een leuk wedstrijdje met jezelf, en je blijft er ook nog eens fit bij.
Ook op de fiets
De stappenteller houdt ook de ‘stappen’ bij die je fietst: de tellers werken zolang je de pedalen van de fiets in beweging houdt. De ene stappenteller geeft overigens wel meer gefietste stappen aan dan de andere.
Soorten en maten
Stappentellers zijn er in verschillende soorten en maten en variëren enorm in prijs. Zo zijn er simpele uitvoeringen van tien tot dertig euro, die vaak alleen het aantal stappen tellen, maar ook prijzige, meer geavanceerde modellen die nauwkeurig elke activiteit bijhouden en zelfs laten zien hoeveel calorieën je hebt verbrand tijdens die lange fiets- of wandeltocht. Eigenlijk zou je kunnen zeggen: hoe nauwkeuriger, hoe duurder.
Fitbit
Fitbit is aanbieder van verschillende populaire activity trackers. Dit zijn armbanden die je kunt koppelen aan je mobiele telefoon en die goed inzicht geven in je conditie. Ze zijn er niet alleen voor sportievelingen, maar ook voor personen die kampen met bijvoorbeeld een onregelmatige hartslag. Deze wordt namelijk gemeten en vastgelegd. Een onregelmatig slaappatroon komt met deze tool ook aan het licht.
Een stappenteller app
Er zijn verschillende stappenteller verkrijgbaar als app, ook wel pedometers genoemd. Je kunt ze vaak gratis downloaden via Play Store of App Store. Met je mobieltje in je zak weet je of je aan die aanbevolen tienduizend stappen per dag komt. Of dat je nog een extra ommetje moet maken, voordat je op de bank ploft.