Eenvoudige eenpansgerechten, daar houden we van. Want hoe leuk het ook kan zijn om af en toe flink uit te pakken in de keuken, soms heb je er de tijd óf ruimte niet voor. Bijvoorbeeld in een vakantiehuisje of op de camping. Of na een lange dag waar je ook nog van alles moet doen. Eén pan op het vuur, that’s it!
3x eenvoudige eenpansgerechten
Alle gerechten zijn voor 4 personen:
1. Stoofpotje met kabeljauw
- 800 gram kabeljauw, in grove stukken
- 600 gram tomatenblokjes
- 200 gram gegrilde paprika, in reepjes gesneden
- 2 courgettes, in plakjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 uien, fijngehakt
- Scheutje witte wijn
- Handje verse peterselie, grof gehakt
- Takje oregano en tijm, gerist en grof gehakt
- Olijfolie van goede kwaliteit
- Peper en zout
Bereiding stoofpotje met kabeljauw
Bak de knoflook en ui met wat olijfolie in een pan met een dikke bodem. Voeg na 2 minuutjes ook de gegrilde paprika’s en courgettes toe. Voeg vervolgens de tomatenblokjes samen met de kruiden toe. Breng het gelijk op smaak met wat peper en zout. Voeg vervolgens de kabeljauw toe samen met een scheutje witte wijn en doe de deksel op de pan. Draai het vuur lager en laat het stoven gedurende 10 minuten. Heerlijk met wat vers stokbrood met gezouten boter.
2. Aardappeltortilla met feta, spinazie en spekjes
3 grote iets kruimige aardappels
2 rode uitjes, in ringen
8 eieren
100 gram biologische spekjes
300 gram spinazie
100 gram feta
Olijfolie van goede kwaliteit
Peper en zout
Bereiding aardappeltortilla
Schil de aardappels en snijd deze in dunne plakjes. Dit kan met de hand, maar een keukenmachine of mandoline is helemaal handig. Snijd de rode uitjes in dunne ringen. Kluts de eieren in een kommetje en breng op smaak met zout en peper. Voeg hier ook de verbrokkelde feta aan toe. Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en roerbak de spinazie op hoog vuur. Laat het uitlekken in een vergiet totdat al het vocht eruit is. Bak vervolgens de spekjes even op middelhoog vuur aan (zonder extra olie) en vang het overtollige vet op. Voeg nu ook de uiringen toe en bak de plakjes aardappels een minuut of 5 mee. Zet het vuur nu laag en overgiet alles met het ei-feta mengsel. Zet een deksel op de pan en laat het in 20 minuten heel rustig garen. Ook lekker met blauwe kaas in plaats van feta.
3. One pot vegetarische pasta
- Handje zwarte of groene olijven, gehalveerd
- Handje zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
- 400 gram pasta naar keuze (penne, farfalle, spaghetti of grote macaroni)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 uien, gesnipperd
- Handje verse Italiaanse kruiden (oregano, basilicum, salie)
- 200 ml passata di pomodoro
- 1,2 liter water
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 1 (buffel)mozzarella, in stukken gescheurd
Bereiding vegetarische pasta
Doe wat olijfolie in een pan en bak de knoflook samen met de uien aan. Zet het vuur even uit en voeg dan de rest van de ingrediënten toe, behalve de mozzarella. Kook de pasta op middelhoog vuur gedurende 12 minuten en proef of de pasta niet te hard is. Schep de pasta met een soeplepel in een diep bord en maak het af met wat peper, zout en mozzarella. Heerlijk met stokbrood en kruidenboter!
Lees ook:
Video van de dag: zelf hummus maken