fbpx

Bouw je eigen insectenhotel

insectenhotel tuin

Hoeveel insecten zie jij tegenwoordig nog in je achtertuin? Niet al te veel? Misschien is jouw tuin of balkon wel te netjes, te perfect aangeharkt of te veel betegeld. In dat geval is het echt de hoogste tijd om alle oorwormen, mieren, spinnen, bijen en torren eens wat gastvrijer te ontvangen. Bouw een fraai insectenhotel!

Lees ook:
Zo bouw je een insectenhotel

Insectenstand loopt terug – help insecten met een insectenhotel

Het zal je vast niet ontgaan zijn: de insecten hebben het zwaar! Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat zowel in Nederland als de omliggende landen de insectenstand sterk is teruggelopen. Reden voor paniek, want we kunnen niet zonder die kleine beestjes. Als voedsel voor egels en vogels, maar ook voor de bestuiving en onze biodiversiteit. Insecten zijn een zaak van leven of dood van mens en dier.

De bij heeft honger

Een insect dat al vaker in het nieuws was, is de bij. Dit ijverige beestje kampt met voedselschaarste. Mede door de te nette tuinen en te weinig bloemen komt de bij nectar te kort. Zelfs in stadsparken, langs sloten of op rotondes groeit maar weinig waar hij zijn voedsel vandaan kan halen. In de akkerbouw is het niet anders; velden vol mais, een monocultuur dus met weinig variatie. Dat alles is funest voor de bij.

insecten bloem

Bestrijdingsmiddelen

Een groot probleem voor de insecten is het gebruik van bestrijdingsmiddelen om de groei van onkruid tegen te gaan. Insecten krijgen het gif aan hun pootjes, in hun eten en gaan dood. Wie lief wil zijn voor insecten zaait enkelvoudige bloemen, gebruikt geen gif en kiest niet voor een betegeld straatje. En realiseert dat insectvriendelijke onderkomen… aan de slag!

Het insectenhotel

Een insectenhotel heeft geen vaste vorm. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt: op internet of in het tuincentrum kun veel inspiratie opdoen. Van een houten kistje kun je al een insectenhuis maken. Of misschien fabriceer jij wel een flat van pallets? Waar het om gaat is dat er in het huis verschillende secties worden gemaakt. Door elke sectie met een ander materiaal te vullen, trek je verschillende insecten aan die hier heerlijk kunnen overwinteren, wegkruipen en in alle rust hun eitjes kunnen leggen.

Iedere insect z’n eigen plek

Qua interieur kun je heel veel kanten op. Zo is een oorworm dol op dennenappels, hangt een vlinder graag aan twijgen, zijn bijen en wespen dol op bamboerolletjes, zit een tor graag hoog en droog en kruipt een spin het liefst tussen potscherven of tussen de kieren van tegels door. Een houten blok met boorgaten erin doet het ook goed, net als een pluk hooi. In jouw hotel mag het best een beetje rommelig zijn.

insectenhotel

Waar zet je het insectenhotel meer?

Zet het hotel op een zonnig plekje waar het beschut is, met zo min mogelijk wind. Je kunt er ook een boomhotel van maken door het aan een tak te hangen. Span er eventueel kippengaas voor om vogels en andere insecteneters op afstand te houden. Verder is het fijn als er zand en water in de buurt is. En bloemen of bloeiende planten met nectar en stuifmeel natuurlijk.

Leven in de brouwerij

Een insectenhuis is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Kijk maar eens hoe het krioelt in jouw handgemaakte hotel. Bovendien heb je dankbare gasten. Insecten houden de boel graag schoon. Oorwormen vies? Welnee, ze zijn echte alleseters. En het lieveheersbeestje weet weer raad met bladluis en spinmijt. Fijn toch!

Ga jij aan de slag met een insectenhotel? Laat het ons weten op Facebook!

Lees ook:
Red de bij: zo kun jij de bij helpen