Handig, dat wifi. Bijna altijd en overal inloggen, werken onderweg, of gewoon thuis in een ander vertrek. Maar pas op, want als je wifi niet goed beveiligd is, kan je dat duur te staan komen.
Onlangs bepaalde het Europese Hof van Justitie dat de eigenaar van een wifi-aansluiting aansprakelijk is voor het gebruik ervan. Niks aan de hand als je dat zelf bent, je weet best wat wel en wat niet mag. Maar als een ander van je wifi gebruik heeft gemaakt en dingen heeft gedaan die niet door de beugel kunnen of zelfs strafbaar zijn, ben jij toch degene die daarop wordt aangesproken. Als eigenaar word je verantwoordelijk gesteld, en je moet zelf bewijzen dat jij het niet was.
1. Ik was het niet!
Stel dat bijvoorbeeld je zoon of dochter illegaal films, boeken of games binnen heeft gehaald en/of heeft verspreid via jouw wifi-verbinding, dan ben jij de klos. Als er iemand met een laptop bij jou in de buurt verbinding zoekt met wifi en je verbinding is niet (goed) beveiligd, dan kan hij/zij zomaar misbruik maken van jouw wifi en er nog mee wegkomen ook: jij bent immers de eigenaar van dat kanaal.
2. Forse straffen
Denk niet te snel: dat overkomt mij niet. Dat overkomt je wel. Volgens onderzoeksbureau Telecompaper heeft vorig jaar 24% van de Nederlanders met een internetaansluiting een film, serie, game of song illegaal gedownload. Dat is wel minder dan drie jaar geleden, toen er nog 41% van de internetgebruikers illegaal aan het downloaden was. Heeft te maken met streamingdiensten als Netflix en Spotify.
3. Bijna een kwart
Toch is 24% nog altijd bijna een kwart internetmisbruikers dat illegaal downloadt en dat wellicht deels via jouw wifi doet. Dat illegale downloaden is sinds 2014 in Nederland verboden; er staan forse straffen op. Ga gerust uit van enkele duizenden euro’s per overtreding. En die wil jij echt niet gaan betalen voor die wifi-hooligans. Dus moet je jezelf tegen dat misbruik beschermen.
4. Gebruik een wachtwoord
Het toverwoord is: wachtwoord. Heel veel mensen nemen niet eens de moeite om een eigen wachtwoord in te stellen; het standaard wachtwoord dat al op de laptop zit, of helemaal geen wachtwoord, lijkt hen wel voldoende. Mooi niet! Het is doorgaans een open poort voor iedereen die gratis en gretig het internet op wil via jouw wifi-verbinding.
5. Eigen verbinding
Kies dus altijd voor een hoogstpersoonlijk wachtwoord dat niet al te makkelijk te kraken is. En geef het ook niet zomaar prijs. Natuurlijk kijken je kinderen je boos aan als je je wifi beveiligt en je wachtwoord voor jezelf houdt. Maar als ze oud genoeg zijn om van wifi gebruik te maken, kunnen ze ook een eigen verbinding regelen en zijn ze zelf aansprakelijk voor wat er via hun kanaal gebeurt. Meteen een mooi opvoedmomentje: eigen verantwoordelijkheid nemen voor je daden. Met een stevig wachtwoord houd je in elk geval de wifi-kapers op veilige afstand.