Nu het weer zomert, komen de barbecues en kamado’s uit de schuur. Een groot feest, zou je denken, maar het aansteken van de barbecue is nog helemaal niet zo eenvoudig. Geduld, een paar handige trucjes én de juiste kooltjes blijken het geheim.
Zo slaagt je barbecue wél
Om maar bij die kooltjes te beginnen: de juiste keuze maakt werkelijk het verschil. Houtskool is houtskool, zou je denken. Dit blijkt niet te kloppen. Te veel rook, niet heet genoeg, gruis, zwartgeblakerd vlees: het zijn veelvoorkomende barbecue-problemen. Een van de belangrijkste voorwaarden voor succes is het kiezen van de juiste kooltjes. Er zijn twee soorten ‘brandstof’ voor de barbecue en kamado: houtskool en briketten. Ze hebben allebei zo hun voor- en nadelen.
Houtskool, de naam zegt het al, is verbrand hout. Het formaat verschilt en ook de afkomst. In het laatste zit ‘m de crux: het ene hout is het andere niet. Hardhout brandt bijvoorbeeld langer dan zachter hout, terwijl je dat laatste wel weer gemakkelijker aan het branden krijgt. Dan is er ook nog hout met een bepaalde rookgeur die in het eten trekt. In alle gevallen geldt: de kwaliteit van het houtskool is doorslaggevend. Goedkoop is bijna altijd duurkoop.
Briketten
Briketten bestaan uit geperste verpulverde houtskool. Als je van plan bent wat langer te gaan barbecueën, op een lagere temperatuur, is dit een goede keuze. De juiste briketten volstaan ook bij hogere temperaturen. Houtskool verbrandt sneller dan briketten. Die laatste zijn dan ook een aanrader voor kamado’s en barbecues die je kunt afsluiten. Ze blijven lang op temperatuur en zijn heel geschikt voor bijvoorbeeld vlees dat langzaam moet garen.
Goedkope briketten bevatten meestal chemische bindmiddelen en dat komt de smaak van het voedsel niet ten goede. Om die reden worden ze trouwens ook afgeraden voor kamado’s, omdat die chemische toevoegingen de poreuze wanden aantasten. Ook de witte aanmaakblokjes bevatten chemische stoffen die in je vlees gaan zitten. Beter zijn de bruine van geperst karton, en milieuvriendelijke brandpasta.
Aan de slag met de barbecue
Heb je eenmaal de juiste kooltjes of briketten en aanmaakblokjes in huis, dan kan het feest beginnen. Verspreid de kooltjes over de barbecue en zorg dat de ventilatiegaten openstaan, zodat zich er een goede trek kan ontwikkelen. Druk de aanmaakblokjes diep in de kooltjes, die je een beetje rondom die aanmaakblokjes opbouwt. Nu is het een kwestie van geduld. Het kan wel een uur duren voordat de barbecue goed op temperatuur is.
Tips voor de barbecue
- Zorg ervoor dat je houtskool of briketten altijd goed droog zijn en blijven. Als je een zak over hebt na de zomer, bewaar die dan niet in een vochtige schuur, maar op zolder.
- Het is ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je barbecuerooster schoon is. Een rotwerk, maar het voorkomt ellende tijdens de volgende barbecue.
- Smeer het rooster van te voren in met plantaardige olie, dan is schoonmaken iets eenvoudiger. Doe het meteen na de barbecue.
- Vergeten of geen zin: stop het rooster in een vuilniszak met heet water en een scheut ammoniak of biotex. Bind de vuilniszak dicht en laat hem een nacht plat liggen. De volgende dag goed afspoelen en schoon is je rooster.
Meer weten? Veel informatie kun je vinden bbq-helden.nl