We steken gezellig de kaarsjes aan, een beetje licht in de duisternis. Helaas zit een ongeluk in het een klein hoekje: voor je het weet drupt er kaarsvet op je tafel, blouse of fraaie kleed. Zo verwijder je die vlekken met gemak.
Kaarsvet verwijderen
1. Op een glad oppervlak
Het liefst ga je gelekt kaarsvet met grof geschut te lijf, maar pas op. Met een mes of schaar maak je al snel lelijke krassen. Gebruik liever je nagels of een stomp voorwerp. Voor de resterende vlekken en de witte waas die overblijft, gebruik je milde zeep. Zit het op een ondergrond van steen of laminaat, gebruik dan een mengsel van ½ dl afwasmiddel en 2 dl water.
2. Kaarsvet van meubels en ruwe vloeren
Bij hardnekkige vlekken op meubels kun je spiritus gebruiken. Nog een goed middel is St. Marc. Dit product kennen we als ontvetter, voordat we gaan schilderen, maar het werkt ook prima als eerste hulp bij kaarsvet. Kaarsvet op onregelmatige plavuizen kun je verwijderen met wasbenzine.
3. Uit de kandelaars
Zit die kandelaar helemaal ‘vol’ met kaarsvet, waardoor je er geen kaars meer in krijgt? Verwarm de oven op 75 graden en leg de kandelaar er voor een tijdje horizontaal in. Om je bakplaat te beschermen tegen het lekkende kaarsvet plaats je er een stuk bakpapier onder.
4. Van je tafelkleed
Met de hele familie om de tafel, is de kans groot dat er met kaarsvet geknoeid wordt. We hebben een hele slimme tip voor je. Haal het meeste weg met je nagels weg of schrap het eraf met bijvoorbeeld een ijskrabber. Stop het kleed vervolgens in een plastic tas en leg die minimaal twee uur in de vriezer. In de meeste gevallen krab je het kaarsvet er dan zo af.
5. Kaarsvet uit je kleding
Is er een beetje op je kleding gedruppeld? Leg het betreffende kledingstuk op de strijkplank, met de vlek naar boven, en met daarop een koffiefilter of stuk keukenpapier. Het kaarsvet wordt door het papier geabsorbeerd. Let op, schuif wel steeds wat met het papier, zodat je elke keer over een schoon stukje strijkt. Mochten er nog vlekken overblijven, dan haal je die weg met wasbenzine op een prop schone watten. Je blouse kan daarna wel meteen de was in.
6. Uit je hoogpolig tapijt
Een uitdaging! Uiteraard kun je deze klodder ook met het strijkijzer oplossen. Let er dan wel op dat je het strijkijzer niet te heet zet. Veel soorten vloerbedekking en tapijt zijn namelijk niet bestand tegen hoge temperaturen. Straks heb je niet alleen kaarsvet in je tapijt, maar ook nog eens een lelijke schroeiplek. Veiliger is het om de haarföhn te pakken. Het idee is hetzelfde als met het strijkijzer. Je dept met een stuk keukenpapier en zuigt zodoende het vloeibare kaarsvet op. Deze truc is ook geschikt voor bijvoorbeeld de bank en kussens.