fbpx

Wel of niet reanimeren? Denk er nu over na

reanimeren wel of niet

Het is niet te hopen, maar er kan je iets ernstigs overkomen. Of je moet een riskante operatie ondergaan. Dan moet een arts weten of je wel of niet gereanimeerd wilt worden als het kantje boord wordt of als de uitkomst niet zeker is. Denk daar nu vast over na, later kan te laat zijn.

Jouw wil

Je komt op de spoedeisende hulp terecht na een verkeersongeval. Je krijgt zomaar ineens een hartinfarct. Of je krijgt een hersenbloeding en raakt buiten bewustzijn. Zomaar een paar voorbeelden van situaties waarbij de vraag ‘wel of niet reanimeren’ aan de orde kan komen. Waarschijnlijk ben je op dat moment niet goed in staat om die vraag zelf te beantwoorden. Daarom kun je er beter nu vast over nadenken. Misschien komt het nooit aan de orde, des te beter. Maar áls het gebeurt wil je toch het liefst dat medisch personeel volgens jouw wil handelt.

Weloverwogen beslissing

Het is niet erg aannemelijk dat je zo’n belangrijke beslissing – het gaat tenslotte over leven en dood – in een stressvolle situatie weloverwogen kunt nemen. Of dat je er geestelijk of lichamelijk nog toe in staat bent. Of dat je kunt aangeven waar de grens voor jou ligt: tot zover heeft het leven voor mij nog zin, voorbij dat station hoeft het niet meer.

Nu nadenken

Nee, het zijn geen leuke dingen om over na te denken. Maar zolang je er nog over kúnt nadenken, erover kunt praten met je naasten, met je huisarts, kun je een goed doordacht besluit nemen. Dat leeft een stuk geruster, ook al omdat je omgeving wéét wat je wilt en dat kan aangeven als het zover mocht komen.

Leg het vast

Maar praten alleen is niet genoeg. Wat je wilt moet ook ergens worden vastgelegd. Hulpverleners zijn er in noodsituaties op gericht levens te redden. Ongeacht wat de kwaliteit van leven van het slachtoffer daarna zal zijn. Ze zullen er doorgaans ook vanuit gaan dat jij gereanimeerd wilt worden. Tenzij je anders aangeeft. Dat kun je doen door bijvoorbeeld een niet-reanimatie wilsverklaring op te stellen en/of een niet-reanimatiepenning te dragen. Zo’n penning kun je onder meer krijgen via de Patiëntenfederatie Nederland. Meer over de wilsverklaring tot niet reanimeren lees je op Rijksoverheid.nl.

Wilsbekwaam

De niet-reanimerenpenning en de schriftelijke niet-reanimatieverklaring zijn beide rechtsgeldig. Ze moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De niet-reanimerenpenning kan alleen aangevraagd worden door wilsbekwame personen. Als iemand zelf niet (meer) goed begrijpt wat de betekenis ervan is, heeft de penning geen wettelijke geldigheid.

Tatoeage

Je kunt ook kiezen voor een tatoeage. Sinds de toenmalige minister van VWS dat in november 2014 besloot, is ook die rechtsgeldig. Je moet wel zelf op zoek naar een tattooshop, en de tekst moet op een goed zichtbare plaats getatoeëerd worden.