Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel beschikken ze over de financiële gegevens van zo’n 10,5 miljoen Nederlanders. Best kans dat die van jou er ook bij staan. Zelfs als je geen lening hebt afgesloten.
Lees ook:
6x budgettips om geld te besparen
Mobieltje op krediet
Stel, je kiest voor een ‘gratis’ mobieltje bij een contract met een telefoonaanbieder. Niks bijzonders toch? Maar eigenlijk ga je daarmee een lening aan, want die telefoon is helemaal niet gratis. Feitelijk koop je dat toestel op krediet. Dan treedt de wet in werking en kom je in het Centraal Krediet Informatiesysteem van het BKR.
Oók bank en creditcard
Alle leningen van meer dan €250 moeten worden gemeld aan het BKR. Dus als je voor zo’n telefoon kiest, kom je in de boeken van datzelfde BKR terecht. Dat gebeurt ook als je een bankrekening hebt waarbij je rood mag staan, of een creditcard met gespreide betaling in meerdere termijnen, zelfs als je er geen gebruik van maakt.
De database van het BKR
Het BKR is in 1965 in het leven geroepen om te voorkomen dat mensen zich (te) diep in de schulden steken. Niet de ene lening aflossen met een volgende lening. Dat was het idee. En banken willen graag weten met wie ze – in financiële zin – te maken hebben. Zijn er al andere schulden? Wordt er keurig op tijd terugbetaald? Dergelijke gegevens worden opgeslagen in de database van het BKR.
Verdachte postcode?
De BKR schrijft op hoe je er wat betreft leningen en terugbetalen bij staat. Maar financiële dienstverleners willen tegenwoordig veel méér weten voor ze je met je in zee gaan. Je telefoon, daarover hebben we het gehad. Maar waar woon je? Er zijn postcodegebieden die minder goed aangeschreven staan. Daar houden kredietbeoordelaars die onder meer namens de banken en telefoonleveranciers hun werk doen, dan ook rekening mee. Voor je ’t weet, krijg je geen lening los omdat je postcode ’verdacht’ is.
De BKR-score
Bij het BKR werken ze met een soort score. Hoe vaak en voor hoeveel was je (te) laat met betalen? Loste je netjes af? Vroeg je meteen om een nieuwe lening? Maar bij die score wordt ook gebruikgemaakt van de informatie van kredietbeoordelaars die anno nu via internet zelfs kunnen achterhalen welke persoonlijke lening je bijvoorbeeld met een andere vergelijkt. Op zoek naar de voordeligste, geeft dat niet te denken? Het wordt genoteerd. En doorgegeven.
Vijf jaar in de boeken
Eén keertje iets te laat betaald in verband met je persoonlijke lening of de afbetaling van je auto? Dat blijft bij het BKR niet onopgemerkt, ook al was het een vergissinkje. Is dat erg? Ja, want die negatieve aantekening blijft vijf jaar in de boeken staan. Dus je hebt keurig aan je betalingsverplichting voldaan, misschien een dagje te laat, maar je geldt vijf jaar lang als wanbetaler. Dan heb je een probleem als je een nieuwe auto op afbetaling wilt kopen, of een hypotheek afsluiten. Want volgens het BKR ben je financieel onbetrouwbaar.
Check je reputatie
Er valt wel wat aan te doen, aan je ‘reputatie’ in de boeken van het BKR. Ga altijd eerst even na wat men daar van je weet. Je kunt je dossier één keer per jaar gratis opvragen bij het BKR. Voor €4,95 heb je een jaar lang online inzage, zo vaak als je maar wilt. Altijd verstandig om na te gaan hoe je bij het BKR bekendstaat, want hun administratie is allerminst foutloos. Het kan zomaar zo zijn dat je status bij het BKR ‘negatief’ is, terwijl je je van geen schuld bewust bent.
Lees ook:
Besparen: hier is het echt goedkoper