fbpx

50-plussers zijn minder gevoelig voor burn-out en dit is waarom

50-plusser minder gevoelig voor burn-out

Als we de media mogen geloven vliegen de burn-outs ons momenteel om de oren. Maar liefst één op de zeven werkende Nederlanders krijgt eens in zijn leven te maken met deze vorm van totale uitputting. Hoewel het mensen van alle leeftijden treft, lijken 50-plussers nét wat minder gevoelig voor een burn-out dan millenials. Sociaal Psycholoog, yoga- en meditatiedocent én stress- en burn-outdeskundige Nienke Thurlings legt uit hoe dat komt.

Lees ook:
Wat is een burn-out?

De 50-plusser heeft een buffer

Thurlings gelooft dat de vijftiger van nu een grotere buffer heeft die bestand is tegen de factoren die de huidige burn-out epidemie triggeren, dan de jongere generatie. “Zij zijn minder gevoelig voor de druk van sociale media of het idee dat ze bijvoorbeeld een perfect CV moeten hebben om aan werk te kunnen komen. We leven in een tijd waarin alles razendsnel veranderd en waarin mensen, zowel jong als oud, juist onderscheidend zijn als ze authentiek en zichzelf zijn. En dát is essentieel voor ons klein menselijk geluk, het is wie je bent.”

Andere tijden

Nienke denkt dat de 50-plusser veel meer kansen heeft gehad om dit in zichzelf te ontwikkelen. “Ga maar eens na: vroeger hing je niet voor de televisie als je moeder aan het koken was. Je speelde buiten, moest jezelf kwijt in creativiteit en lichaamsbeweging. Ook was er er veel meer sprake van zondagsrust en een vaste routine. Daardoor heeft deze generatie veel meer een aangeleerd besef van rust en regelmaat en kan men beter een stapje terug doen als de wereld te veel wordt.”

burn-out

Sandwichgeneratie

Hoewel dus vooral millenials op dit moment gevoelig zijn voor de burn-out epidemie zijn er ook risicofactoren voor onze generatie. Nienke: “Zij zijn de sandwichgeneratie. Veel mensen die nu een jaar of vijftig zijn hebben een dubbele zorgtaak. Denk aan gezin en bijvoorbeeld mantelzorg voor ouders. Ook dat legt veel druk op je systeem. Een ander risico is de zogeheten promotiedrempel. Er is vaak nog een laatste kans voor het pensioen om een stap voorwaarts te maken op het werk. In beide situaties vraagt men zichzelf af: wie ben ik, wat wil ik en hoe verdeel ik mijn aandacht?”

Ankeren in jezelf

Wie in staat is om bij zichzelf te blijven voorkomt echter een burn-out. Het ankeren in jezelf is essentieel. Wat heb je daar voor nodig? “Dat vraagt om een balans tussen hart, hoofd en lichaam,” legt Nienke uit. “Het hart is eigenlijk de kapitein op het schip. Leven vanuit je hart betekent leven vanuit een gevoel van vrijheid en liefde. Je doet de dingen vanuit je diepste motivatie. Het hoofd is de uitvoerende instantie, de bemanning. Je zet je talent, kennis en ervaring in om vooruit te komen. Het lichaam is het schip. Daar moet je goed voor zorgen, anders zink je. Wie leert luisteren naar zijn lichaam kan de koers bijstellen.”

Leestip

Wil je meer te weten komen over stress en burn-out? Nienke schreef er een een heel toegankelijk boek over. Kijk ook eens op haar Facebookpagina of website voor informatie.