fbpx

8 tips tegen vliegangst

vliegtuig vliegangst

Vliegangst? Hoewel een vliegtuig op de lift na het veiligste transportmiddel ter wereld is, is vliegen voor sommige mensen een angstige aangelegenheid. Zit jij ook weleens met klamme handen en een bonzend hart in een vliegtuig?

Lees ook:
Rijangst overwinnen doe je zo: 6 tips

paspoort bagage vliegangst

Vliegangst

Je bent niet de enige! Maar liefst één op de drie Nederlanders zit met enige mate van spanning in het vliegtuig. Claustrofobische gevoelens, angst voor turbulentie en onbekende geluiden zijn veel voorkomende stressbezorgers voor vliegreizigers. Het goede nieuws: niemand is geboren met vliegangst en met de volgende tips houd je het onder controle.

Last van vliegangst? 8 tips! 

1. Ontdek welke angst er achter schuilgaat

Volgens stichting Valk, gespecialiseerd in vliegangst en de bestrijding daarvan, speelt controledwang een grote rol bij vliegangst. Vliegangst is een reactie van het zenuwstelsel waarbij er veel adrenaline wordt aangemaakt en je alles verscherpt waarneemt. Ontdekken waar je bang voor bent geeft ruimte om antwoord te zoeken op je angst. Wat bijvoorbeeld al kan helpen is om wat technische kennis te hebben over een vliegtuig, of om te weten hoe jouw angst precies is opgebouwd.

2. Zoek afleiding

De angstigen onder ons herkennen het wel: je hoort ieder geluidje in een vliegtuig, ruikt een brandlucht of vindt die ene passagier wel een beetje verdacht. Dat is allemaal te danken aan de verscherpte waarneming door adrenaline. Afleiding op angstige momenten werkt echt! Ga een gesprek aan met je buurman, probeer een boek te lezen, film te kijken of wat muziek te luisteren.

3. Vermijd cafeïne en chocola

Koffie, thee, cola en chocolade zijn veel geconsumeerde producten maar het is beter om die niet voor je vlucht te gebruiken. Je kunt er namelijk een snellere hartslag van krijgen, gaan trillen, een beetje wiebelig worden. Dat zijn effecten die lijken op angst en die angst- en stressgevoelens kunnen verhogen.

4. Focus op de feiten

Blijf jezelf vertellen hoe veilig vliegen is. Je loopt meer risico om te overlijden door een brand in huis dan in het vliegtuig. Sterker nog: volgens stichting Valk zou je in theorie het best je hele leven in de lucht kunnen doorbrengen.

5. Wees niet bang voor turbulentie

Turbulentie kan heel vervelend zijn, het vliegtuig maakt schokkende bewegingen die er soms heftig aan toegaan. Maar dat is het dan ook: turbulentie is niets meer dan een verschil in temperatuur van de lucht, waardoor er zogenaamde golven ontstaan. Als het even kan proberen piloten heftige turbulentie altijd te vermijden maar soms is het een kwestie van ‘er doorheen’. Let op je ademhaling als je dit spannend vindt en kijk naar de bemanning: zij zitten er ook gewoon rustig bij. Onthoud ook: het gaat altijd over.

tips tegen vliegangst

6. Let op je ademhaling

Diep door je buik ademen helpt je lichaam om rustig te worden. Gespannen mensen gaan vaak automatisch wat hoger in de borst ademen. Wat kan helpen is om je handen op je buik te leggen en daar naar toe te ademen. Adem rustig in door je neus en uit door je mond, waarbij je extra kracht zet bij de uitademing. Hierdoor zakken je schouders en ontspannen je spieren. Herhaal dit een paar keer. Tip: download een app met ademhalingsoefeningen waar je rustig van wordt.

7. Kalmeringsmiddelen

Een oplossing voor het achterliggende probleem is het niet, maar kalmerende middelen kunnen je angstgevoelens wél wegnemen. Als jij maar een enkele keer per jaar vliegt kan het een ideale oplossing zijn. Onthoud wel dat pilletjes zoals Oxazepam je wat sloom en suf maken. Het is dan wel zo handig als je samen met iemand reist. Je huisarts kan je hierin adviseren.

8. Volg een cursus

Vermijd je vliegen vanuit je angst, of werken bovenstaande tips onvoldoende? Overweeg dan eens om een cursus te volgen en je vliegangst te lijf te gaan! Er zijn meerdere organisaties in Nederland die trainingen organiseren (sommigen zelfs mét oefenvluchten) en die grote slagingspercentages kennen. Let wel: trainingen zijn prijzig. Je zou ook een zelfhulpboek kunnen lezen, zoals dat van Lucas van Gerwen.

Lees ook:
5 tips om een goedkoop vliegticket te vinden