fbpx

Blikgroenten: net zo gezond als vers?

Uiteraard: het voelt beter als je bij de biologische groenteboer verse tomaatjes en knapperige sperzieboontjes hebt gekocht voor je avondeten. Maar verse groente vraagt wat extra tijd om te bereiden. En dat hebben we nou juist niet. Een blikje dus. Maar is dat gezond?

Lees ook:
Zo houd je groenten en fruit langer fris & fruitig

Blikgroenten

Het Voedingscentrum adviseert 250 gram groente per dag te eten. Haal jij dat? De gemiddelde Nederlander eet die hoeveelheid namelijk niet. Groente bevat weinig calorieën en heel veel voedingsstoffen, vezels, vitamines en mineralen. Vers geoogst van het land is het erg lekker en vol van smaak. Maar hoe vers is de groente uit de supermarkt, of zelfs bij de groenteboer, nu eigenlijk écht?

Op pad

Tussen het moment van oogsten en bereiden zit natuurlijk altijd een periode van transport en logistiek, noodzakelijk om de verschillende gewassen in de winkel te krijgen. Dan gaan er al vitamines en mineralen verloren: groente verliest snel aan voedingswaarde. Soms is verse groente al maanden geleden geoogst en in een koelcel bewaard tot het moment dat het in de supermarkt wordt verkocht. Daar zit het probleem.

Achter glas

Groenteconserven zitten binnen vier tot zes uur ‘achter glas’. Net als diepvriesgroente worden ze meestal ’s ochtends vroeg geoogst en dezelfde dag nog verwerkt. Blikgroente wordt onder druk gesteriliseerd op een temperatuur van 120 °C. Daardoor blijven vitamines en mineralen uit de verse groente optimaal bewaard. Conserveringsmiddelen zijn niet nodig omdat het blik of de pot volledig is afgesloten van de buitenlucht. Blancheren, invriezen, inblikken, ontdooien en bereiden leiden allemaal tot verlies aan vitaminen. Maar doordat dit zo snel na de oogst plaatsvindt, valt die afname wel mee.

Tijdsvoordeel met blikgroenten

Bijkomend tijdsvoordeel is dat de inhoud van blikgroenten al helemaal gaar is. Je zou het zo uit het blik kunnen eten en koken is zeker niet nodig. Door het sterilisatieproces zijn de celwanden enigszins afgebroken, waardoor ze zachter worden. Dat heeft als gevolg dat voedingsstoffen uit de groente makkelijker door ons lichaam kunnen worden opgenomen. Zo’n zacht sperzieboontje is misschien minder lekker, maar wel gezond!

Nadeel: zout

Aan groente in blik of pot wordt een beetje zout toegevoegd om de smaak te optimaliseren. De hoeveelheid verschilt per merk, dus let op het etiket! Als je een zoutarm dieet volgt kan dit een reden zijn om minder of geen blikgroente te eten, maar je voegt tenslotte zelf ook meestal zout toe als je verse groente bereidt.

Gezonde snelle hap

Blikgroente en diepvriesgroente hebben nou niet echt een goede naam als het om gezond eten gaat. Maar dat is dus eigenlijk niet terecht. Een gezonde snelle hap is beslist mogelijk. Er is nauwelijks verschil tussen verse, ingeblikte of diepvriesgroente; ze zijn allemaal gezond. Vaak is ingeblikte groente ook nog eens goedkoper. Snel even een maaltijd op tafel zetten, wil dus helemaal niet zeggen dat die maaltijd dus ongezond is. Eet smakelijk!

Lees ook:
5 makkelijke tips om meer groenten en fruit te eten