fbpx

Dit wist jij nog niet over koffie: 9 feitjes!

koffie

Dagelijks drinken wij (in Nederland) gemiddeld 2,4 koppen koffie. En dat hebben we allemaal te danken aan een Ethiopische herder. Lees hieronder maar wat je nog meer niet wist over koffie.

9x leuke weetjes over koffie

1. Opgefokte geiten

Die Ethiopische (Ethiopië heette toen nog Kaffa) herder zou de koffieplant in de 14eeuw hebben ontdekt toen zijn geiten ervan aten en nogal opgefokt gingen te doen. Hij snoepte er zelf van en ‘the rest is history’. De plant vond zijn weg naar Arabië, de Arabieren begonnen in de vijftiende eeuw de teelt van en de handel in koffie.

2. Uit Mokka

Hoewel islamitische geestelijken de drank eerst verboden vanwege de vermeende stimulerende en verslavende eigenschappen, was er al snel geen houden meer aan. De havenstad Mokka werd de belangrijkste distributeur, vanwaar de koffie naar Egypte en Syrië werd getransporteerd. De koffiesoort mokka is naar deze stad vernoemd.

3. Smokkelen

De Arabieren hadden het monopolie, maar eind 17e eeuw smokkelden Nederlandse zeevaarders koffieplantjes van Mokka naar Java, Sri Lanka en Zuid-Amerika,. De plantjes bleken het wonderwel te doen. Zo werden de Nederlanders de eerste handelaren die koffie op grote schaal naar Europa brachten. Amsterdam werd het belangrijkste internationale koffiehandelscentrum.

4. Brazilië

Ook de Fransen wisten van smokkelen. Begin 18e eeuw nam ene Gabriel de Clieu stekjes mee naar de Franse Caraïben, waarna ook daar een bloeiende koffieteelt ontstond. Vandaar gingen de zaden naar Brazilië, dat uitgroeide tot de grootste koffieproducent ter wereld. De grootste koffieproducerende landen zijn momenteel Brazilië, Vietnam, Indonesië, Colombia en India.

5. Koffie of wijn?

De Arabicabonen zijn genoemd naar Arabië, waar alles begon. Het woord koffie is een verbastering van het Arabische woord qahwa, dat eerder voor wijn gebruikt werd. Aan het einde van de 19e eeuw bedreigde een plantenziekte de gevoelige arabicaplant. Een nieuwe soort bracht redding: de sterkere robustaplant die ontdekt werd in het toenmalige Belgisch-Congo. We konden ons kopje koffie blijven drinken.

6.Koffiehuizen

Aan het Italiaanse Venetië wordt het eerste Europese koffiehuis toegeschreven, dat opende in de 16e eeuw zijn deuren. In Nederland werd de exotische, exclusieve drank eind 17e eeuw slechts door een handjevol mensen uit de hogere burgerstand gedronken. Vanaf begin 18e eeuw werd de drank door de dalende prijs populairder en kwamen er overal koffiehuizen. Het werd een drank voor het hele volk, vanaf 1750 zelfs volksdrank nummer één. Dat was tot die tijd bier.

7. Starbucks

Wereldwijd stijgt de koffieconsumptie jaarlijks met zes procent. Dat is aantrekkelijk voor multinationals. Coca-Cola nam onlangs de koffieketen Costa Coffee over. Voor 4,4 miljard euro. De keten heeft 3.000 vestigingen, waarvan  de meeste in Engeland, maar ook circa 400 in China. De grootste koffieverkoper te wereld, het Zwitserse Nestlé, verwierf deze lente het recht om Starbucks-koffie te mogen verkopen buiten hun eigen koffiezaken om. De eigenaar van Nespresso en Nescafé betaalde er zes miljard euro voor.

Twintig jaar na de opening van de eerste Europese vestiging, opende  koffiegigant Starbucks zijn eerste zaak in koffiewalhalla Italië, in het oude stadscentrum van Milaan. Deze mooiste Starbucks ter wereld is gevestigd in het voor 20 miljoen euro gerenoveerde palazzo van 2300 m2 waar eerst het postkantoor huisde. Klanten krijgen het hele roosterproces te zien. Maar een kopje espresso kost hier wel €1,80, terwijl dat normaal in Italië € 0,90 is.

8. Twee miljard kopjes

In tien jaar tijd groeide het aantal kopjes koffie dat wereldwijd wordt gedronken met circa 40 procent en die groei gaat door. Vandaag de dag worden er wereldwijd meer dan twee miljard koppen koffie gedronken. Koffie behoort daarmee tot de meest verhandelde grondstoffen ter wereld. De exportwaarde bedraagt zo’n 17,5 miljard euro per jaar. 25 miljoen koffieboeren (kleintjes in ontwikkelingslanden meegeteld) zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de koffieteelt. In de koffieverwerkende industrie zijn zo’n 100 miljoen mensen werkzaam.

9. Cafeïne-vrij?

Decaf koffie is nooit helemáál cafeïne vrij. In een gewone kop filterkoffie van 125 ml zit 85 milligram cafeïne, in dezelfde hoeveelheid cafeïnevrije koffie zit 3 milligram cafeïne. In een kopje espresso zit, met 65 milligram, minder cafeïne dan in een kop filterkoffie. In oploskoffie zit bijna evenveel cafeïne als in een pure chocoladereep van 100 gram. In arabica koffiebonen zit 50% minder cafeïne dan in robusta koffiebonen.