Heerlijk, die zomer, maar dan wordt het nacht en kun je met die hitte haast onmogelijk in slaap komen. En als je na veel gezweet en gewoel eindelijk toch af lijkt te zeilen naar dromenland, meldt zich zo’n irritant zoemende mug. Wat te doen om jezelf niet doodmoe door een nieuwe dag vol zonneschijn te hoeven slepen?
Dutje in hangmat
Tegen de muggen bestaat een eenvoudige remedie: een klamboe. Alleen al de wetenschap dat de zoemer niet bij je in de buurt kan komen, doet wonderen voor je rust. Daarnaast ziet het er exotisch uit, zo’n sluier rondom je bed. Alsof je thuis op vakantie bent, wat het misschien ook iets makkelijker maakt om de warmte te accepteren. Want zie hoe mensen omgaan met temperaturen van dertig graden en hoger op plekken waar dit veel vaker voorkomt dan bij ons: in Zuidoost-Azië hangt altijd wel ergens een hangmat klaar voor een hazenslaapje, in het Midden-Oosten leggen hele gezinnen zich te ruste op de platte daken.
En wat kunnen we opsteken van de Spanjaarden? Die houden siësta en geven het tijdens de zomer aangenaamste deel van een etmaal zelfs een eigen naam: de madrugada. Dit zijn de uren tussen twaalf uur ’s nachts en vier uur ’s ochtends, wanneer de temperatuur op z’n laagst is. (Menig Spanjaard vindt dat je wel gek zou zijn als je juist dan ging slapen.)
Ventilator voor het venster
Helaas, in Nederland gaat er niet direct een op het warme zuiden geïnspireerd tropenrooster in wanneer het een paar dagen heet is; werk en leven gaan op dezelfde voet door. Maar er zijn wat trucs om het inslapen te vergemakkelijken, zodat je de volgende zomerdag toch fris en fruitig kunt beginnen. Zoals een tijdelijke verhuizing van je slaapplaats van de bovenverdieping naar beneden, om de gestegen warme lucht te ontlopen. Laat in elk geval overdag je ramen en raambekleding in huis en vooral in de slaapkamer dicht, want dit houdt de hitte buiten. En zet alles pas weer open wanneer de lucht ’s avonds afkoelt.
Een ventilator voor het geopende venster, die wind van achteren naar voren blaast, helpt bij het koeler maken van de ruimte. Dit effect kun je nog versterken door een bak ijsklontjes aan de voet van de waaimachine te zetten. Met ijs kan meer. Een warmwaterzak gevuld met ijswater is een weldaad in bed. Of een koelelement gewikkeld in een handdoek in je nek. En wat dacht je van een kussensloop uit de vriezer? Zo wordt schaapjes tellen ijsberen tellen, en dat duurt dankzij deze maatregelen vast minder lang.
Nachtrust in plaats van nachtguts
Voor wie ijs onder of op de lakens – bij voorkeur katoenen, vanwege de ventilatie – te veel gedoe is: met onbevroren water kan ook het een en ander. Zo doet lauw douchen voor het slapen gaan wonderen, doordat het je lichaam op de normale temperatuur brengt. (In tegenstelling tot een koude plens, daarvan slaat de innerlijke thermostaat juist aan en dat is wel het laatste waaraan je tijdens een zwoele nacht behoefte hebt.) Natte sokken aantrekken helpt, of het leggen van een uitgewrongen natte lap op je hoofd of bovenlichaam. Verder is het voor je innerlijke hittehuishouding belangrijk om overdag en ‘s avonds voldoende vocht tot je te nemen, bij voorkeur zonder (uitdrogende) cafeïne en alcohol.
Daar lig je dan, goed gehydrateerd en met je ijs, je wind en water, in de hoop op nachtrust in plaats van nachtguts. Draait het ondanks alle getroffen voorzieningen toch nog uit op geplak en geworstel met bezweet beddengoed, dan is de aanschaf van airconditioning misschien een idee. Het vreet stroom en je luchtwegen zijn er vaak niet blij mee, maar kouder wordt het.