fbpx

Dingen die tof zijn van ouder worden: Je kunt gaan downsizen (2)

downsizen

Door Jan Heemskerk

“Vorige keer vertelde ik al over dé jonge seniorentrend van 2019: downsizen. Ofwel: radicaal breken met dat altijd-meer-altijd-groter-altijd-duurder-gedrag dat wij levenslange tweeverdieners tot een soort van heilige norm hebben verheven. Want waarom – bedacht ik dus vorige keer – moeten mijn vrouw en ik nou een nog groter huis dan we al hebben, een huis dat ook nog eens een ton of twee, drie duurder is dan het meerkamerpaleis dat we nu al bewonen met één verdwaalde puber en een kat. We hebben dat helemaal niet nodig, zo’n geldput met enkel glas en geen spoor van spouwmuren. En wat we al helemaal niet kunnen gebruiken is nog eens dertig jaar hypotheeklast om onze smalle schoudertjes, met – voor mij dan – de bijbehorende verplichting – even rekenen – tot mijn 86e te blijven werken.

Dus gaan wij op zoek naar een klein kaveltje aan het water, en daar bouwen we een ultra-ecologisch bungalowtje dat je kunt verwarmen met één aanmaakhoutje per week, en leven nog lang en gelukkig. Maar is het daarmee gedaan met downsizen? Ben je betoeterd: we hebben nog maar net de smaak te pakken! Zo heb ik er tegenwoordig aardigheid in ná te denken voor ik geld uitgeef, en eerst eens te snuffelen of het goedkoper kan. Kocht ik vroeger bijvoorbeeld zonder blikken of blozen voor miljoen miljard euro een rondje iPhones of Samsungs voor het hele gezin, nu schaf ik mij na rijp beraad een Nokiaatje – zeg maar de beste van de rest – aan voor 350 piek, en schuif ik mijn oude toestel naar mijn vrouw, die haar toestel aan de puber doorgeeft. Knieperig? Niks! Dat is de nieuwe economie en trouwens ook het nieuwe cool, want lopen pronken met je belachelijk dure smartphone is bijzonder gisteren en heel erg triest. Dat u het even weet. Ik heb inmiddels ontdekt dat het nóg goedkoper kan en zoek nu naar een toptoestel voor minder dan 200 euro!

Mijn vrouw is nóg meer dan ik gegrepen door het nieuwe downsizen en heeft zich – mede dankzij de komst van Marktplaats – met ongekend enthousiasme in de tweedehands handel gestort. Zo wordt tegenwoordig bij ons niet alleen ‘gebruikt’ gekócht (wat vóór het ‘downsizen’ ondenkbaar was), maar ook onmiddellijk weer iets vérkocht: namelijk de artikelen die door de nieuwe aankoop overbodig zijn geworden. Zo was ik gister getuige van een heuse gitarentombola, waarbij liefst vier instrumenten van eigenaar zijn verwisseld, en de puber per saldo voor een prikkie eigenaar is geworden van een tweedehands Crafter en nieuw-uit-de-doos Vox-gitaarversterker. Het is even een dagje roadtrippen door de Randstad, maar dan heb je ook wat!

Ja, het mag hier in huis lijken op een verdeelcentrum van Bol.com of de kringloopwinkel, en ik ken inmiddels alle koeriers bij naam, maar we hebben er lol in, onze nieuwe zuinigheid. Sterker nog, we hebben ook nog het gevoel dat we op onze eigen bescheiden manier iets bijdragen aan het behoud van de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet, door zo veel spullen een tweede of zelfs derde leven te geven. Ze gaan zo langer mee, hoeven minder vaak te worden vervangen, en komen niet terecht in de vergetelheid van de kledingkast, omdat ze een maatje te groot zijn gegroeid. Downsizen, mensen. Zegt het voort en sluit u aan!”

Jan Heemskerk
Afbeelding: Ⓒ Frank Ruiter

Columnist Jan Heemskerk is oud-hoofdredacteur van mannenbladen MAN, FHM en Playboy en is nu opperbaas van meneren.nl, schrijver, journalist, radio- en theatermaker, programma-ontwikkelaar en columnist van Blijtijds. Elke eerste maandag van de maand lees je hier zijn nieuwste column over ouderdom en alles wat daarmee te maken heeft. Uiteraard met een vleugje humor.