De geneeskracht van planten en kruiden; de een zweert erbij, en de ander vindt het kwakzalverij. Toch worden planten door veel volken en stammen al eeuwenlang gebruikt als medicijnen. Net als reguliere medicatie kunnen planten en kruiden ook bijwerkingen geven, dus is het goed om je te laten informeren.
Lees ook
Wondermiddel tegen verkoudheid
Blijtijds sprak herbalist in opleiding Jacqueline van Makor en natuurgeneeskundig therapeut Natascha van Colour & Spice. Zij geven advies en delen hun favoriete kruiden. Jacqueline en Natascha kunnen zich geen dag voorstellen zonder kruiden, etherische oliën of plantenextracten.
Welke kwaal heeft baat bij welke plant?
Er zijn verschillende manieren waarop je kruiden kunt gebruiken. Natuurlijk vers of gedroogd in de keuken, als huidverzorging, maar ook medicinaal. Je kunt van planten thee, massage- en kookoliën, aurasprays, zalven en balsems maken.
1. Duizendblad bij genezing van wonden
Deze prachtige plant vind je in Nederland op heel veel plaatsen in de wilde natuur. Duizendblad kan worden gebruikt voor de genezing van wonden, om koorts te verlagen, en klachten aan de lagere urinewegen te herstellen. Duizendblad kan ook onze bloedcirculatie verbeteren en onze bloeddruk verlagen. Het kruid bevat veel kalium, wat een kalmerende werking op ons hart en op ons zenuwstelsel heeft, maar wat ook onze hormoonhuishouding op orde houdt.
Als je het blad fijnsnijdt en lekker door een salade doet, bevordert het ook nog eens je spijsvertering. Droog dan ook meteen wat bladeren, zodat je voor de herfst en de winter thee kunt maken, voor het geval je een keer verkouden bent of griep hebt. De plant werkt namelijk ook antiviraal. De smaak van duizendblad is nogal pittig, dus het kan fijn zijn om een beetje honing, kaneel of citroen toe te voegen, zodat de smaak wat milder wordt.
Geweldig dat er zoveel in de natuur te vinden is waarmee we ons lichaam, onze geest en onze ziel kunnen ondersteunen – Jacqueline, Makor
2. Brandnetel voor een reinigende werking
Een bijzonder kruid waar we in eerste instantie misschien het liefst met een boogje omheen lopen: de brandnetel. We zijn er allemaal wel eens door geprikt. Rozemarijn, kruidje-roer-me-niet en grappig genoeg het sap van brandnetelblad, kunnen helpen om de irritatie te verlichten. Toch is deze plant ook enorm geneeskrachtig. Je kunt de bladeren, wortelstok, zaden en stengels van de plant gebruiken om thee van te maken. Van brandnetelthee kun je goed plassen en werkt reinigend. Je kunt brandnetel ook roerbakken zoals je dat met spinazie doet. Het kruid is onder andere rijk aan calcium, magnesium, ijzer, vitamine A, C en E. Het kruid is vers in de lente en is ook juist dan goed om ons lichaam te helpen opschonen na de winter.
3. Viooltjes tegen verkoudheid
Iedereen kent deze vrolijke bloemetjes, maar wat veel mensen niet weten is dat dit een geweldige medicinale plant is. Het blauwe viooltje wordt veel gebruikt voor verkoudheid, hoesten en luchtweginfecties. Het zoete viooltje helpt om slijm op te lossen, infecties tegen te gaan, en ondersteunt urinewegen. Het driekleurig viooltje wordt veel gebruikt voor huidproblemen zoals bijvoorbeeld acne, psoriasis en eczeem.
4. Aziatische waternavel bij vermoeidheid
Aziatische waternavel oftewel Gotu Kola zit vol mineralen die een sterke antibacteriële werking hebben. Aziatische waternavel wordt gebruikt om de huid en het bindweefsel te repareren, stimuleert de aanmaak van collageen, verstevigt de huid en vermindert de verschijning van fijne lijntjes en rimpels. Gotu Kola ondersteunt ons bij allerlei veranderende omstandigheden, met name stresssituaties. Hoewel dit kruid in onze westerse cultuur pas sinds kort bekend is, wordt er in China en India al heel veel mee gewerkt. Door zijn medicinale werking kan Aziatische waternavel worden ingezet bij vermoeidheid, gebrek aan energie, uitputting en lusteloosheid.
Met kruiden verrijk je je leven, je gezondheid en je humeur. Natascha, Colour & Spice
5. Vrouwenmantel voor een glanzende huid
Door goed te kijken naar de plant en haar verschijningsvorm, ontdek je haar genezende werking. Zo staat Vrouwenmantel bijvoorbeeld symbool als ‘beste vriend voor de vrouw’. Haar bladeren zijn zacht en de druppels van de ochtenddauw blijven als pareltjes op haar bladeren liggen. Deze pareltjes worden ook wel ´hemelwater´ genoemd. Als je dit water op je gezicht dept, gaat je huid heel mooi glanzen. Vrouwenmantel werd ingezet bij pijnlijke menstruatie en ter verlichting van de overgangsjaren.
Tips voor kruidenthee
Ervaar je stress of gespannenheid?
Kamille, hop, valeriaanwortel, St. Janskruid en citroenmelisse.
Heb je het koud en wil je even lekker van binnenuit opwarmen?
Kokosmelk met onder andere kaneel, kruidnagel en gember.
Last van hoofdpijn?
Rozemarijn en pepermunt.
Voel je je futloos en is er concentratie nodig?
Tulsi, rozemarijn, ginseng en matcha.
Valt het eten niet zo lekker?
Paardenbloemwortelbitter.
Extra tip
Zoals gezegd kunnen planten en kruiden ook bijwerkingen geven. Het is goed om je vooraf te laten informeren.