Een gezamenlijke vakantie die uitmondt in een fikse ruzie. Een erfenis die voor een hoop gekonkel zorgt. Marion Neeleman van mediationpraktijk De Uitkomst heeft er beroepsmatig dagelijks mee te maken. “Juist bij mensen die heel close zijn of waren, lopen de emoties vaak hoog op.” Spreek je uit en laat die ander ook uitspreken!
Toen en nu
Een familiekwestie ontstaat soms al in de jeugd, bijvoorbeeld doordat een van de kinderen zich altijd minder gewaardeerd heeft gevoeld, of het idee heeft benadeeld te zijn ten opzichte van de andere kinderen. Op latere leeftijd, vaak als hij of zij volwassen is, komen dit soort gevoelens weer bovendrijven. Er kunnen zich situaties voordoen waarin desbetreffende persoon denkt: zie je nou wel dat ik weer de pineut ben.
Je eigen waarheid
Het gaat er niet zozeer om of iets de waarheid is; iedereen heeft immers een eigen waarheid en beleeft dingen anders. Belangrijker is dat gevoelens kunnen worden uitgesproken en dat de persoon die zich tekortgedaan voelt, gehoord wordt, zodat dit rechtgetrokken kan worden. De eerste tip is dus om je uit te spreken. Laat zien wat harde woorden met je doen. Dat is eng. Veel mensen vinden het lastig om zich kwetsbaar op te stellen, omdat ze bang zijn dan nog meer het pispaaltje te worden. Toch is het essentieel dat mensen zich uiten. Enkel zand erover klinkt makkelijk, maar is echt niet de oplossing.
Hoor en zie je die ander echt?
Als iemand zich kwetsbaar opstelt, is het belangrijk dat diegene echt gehoord wordt, zonder oordeel en zonder hem of haar in de rede te vallen. Dit is een hele uitdaging. Vaak zitten ruziënde mensen zo vast in hun eigen verhaal dat geduld ver te zoeken is. Verman je, laat iemand zijn of haar zegje doen en luister echt.
Zonder aanhang in gesprek
Een conflict tussen twee zussen wordt al snel een conflict tussen twee stellen. De aanhang vindt er namelijk ook iets van, en dan hebben we het nog niet eens over de rest van de familie die mogelijk eveneens partij kiest. Het is raadzaam om een eerste gesprek alleen met de twee mensen te voeren tussen wie de ruzie is begonnen en niet meteen met de hele club.
Een welgemeend excuus
Je kunt allemaal een andere zienswijze hebben. Jouw woorden die een ander tot op het bot hebben gekrenkt, herinner jij je misschien niet eens meer. Wat helpt, is elkaar een welgemeend excuus aanbieden, simpelweg voor het feit dat jij met jouw woorden en of handelen de ander hebt gekwetst. Van daaruit kan gekeken worden: hoe nu verder? Misschien kun je afspraken maken en een vervolggesprek inplannen om te evalueren of het nu wel werkt voor jullie. Kom je er samen toch niet uit? Kies dan een onafhankelijk persoon als gesprekleider of schakel mediation in.
Met dank aan: Marion Neeleman, meditationpraktijk De Uitkomst