In de lente en zomer is het makkelijk om voldoende vitamine D – goed voor onder andere je botten en tanden – binnen te krijgen. Met elke dag een half uurtje in de zon zit je al goed. Maar wat doe je in de winter, wanneer het buiten vaak grijs en koud is?
Half uurtje zonnen
Vitamine D is een van de weinige vitamines die je zelf kunt aanmaken. Daar is echter wel wat voor nodig: zon. En dan moet ie ook nog met een bepaalde kracht schijnen. Van maart tot oktober is het geen enkel probleem om in Nederland voldoende vitamine D binnen te krijgen. Zorg ervoor dat je elke dag tussen elf en drie buiten bent; een half uurtje is al genoeg. Laat zoveel mogelijk huid onbedekt, smeer je even niet in met zonnebrandcrème en voilà, het lichaam doet z’n werk en zet zonnestralen om in vitamine D. Blijf je langer in de zon? Vergeet je dan niet alsnog in te smeren. Zelfs op bewolkte dagen voorzie je in je behoefte aan vitamine D, want de benodigde stralen komen gewoon door de wolken heen.
Voeding vol vitamine D
Verder vind je vitamine D vooral in vette vis, zoals zalm, makreel, haring en paling, of toegevoegd aan sommige margarines en andere smeer- en bakproducten. Maar we halen slechts een klein deel van wat we aan vitamine D nodig hebben uit voeding. Dus wat doen we in de herfst en winter, wanneer we de zon veel minder vaak zien en hij bovendien een stuk lager staat?
Voorraad opbouwen
Eerst teren we in op de voorraad die we tijdens de lente en zomer hebben opgebouwd. Want vitamine D wordt bewaard. In vet. Net zoals sommige wilde dieren dat doen, zouden we ons in de voedselrijke seizoenen tonnetje rond kunnen eten om vervolgens in tijden van schaarste vanzelf weer af te vallen. Daarbij komt de in ons lichaam opgeslagen vitamine D vrij zodat we nog even vooruit kunnen. Zo ging het waarschijnlijk bij onze voorouders.
Ook ’s winters naar buiten
Maar wij kunnen het hele jaar voldoende eten, dus die aanpak is niet meer van deze tijd (los van de gezondheidsrisico’s van overgewicht.) In principe krijg je wanneer je goed en gevarieerd eet en drinkt alles binnen wat je nodig hebt. Blijf daarnaast ook in de winter dagelijks naar buiten gaan, en laat dan je gezicht en handen – als het kan qua kou – onbedekt.
Tekort aan vitamine D?
Behoor je tot een risicogroep met een verhoogde kans op een tekort? Slik een supplement, zoals levertraan. En wil je precies weten hoe het met je vitamine D-gehalte gesteld is, ga dan naar de dokter en vraag of je je bloed kunt laten prikken.