fbpx

Deze 11 kooktrucjes kende je nog niet!

uien kooktrucjes

Soms kan iets zo ongelofelijk simpel zijn, maar je moet het wel even weten. Waar vroeger moeders hun dochters de slimme kooktrucjes doorgaven, ligt het nu vaak anders. Omdat er ook vaders zijn die koken. Omdat er ook dochters zijn die níet koken. Maar toch, die kooktrucjes van oma blijken anno 2021 nog steeds enorm handig!

Lees ook
7 handigheidjes waarvan je niet wist waarvoor ze dienen

11 handige kooktrucjes

Kooktrucjes citroenen

1. Citroensap van een blije citroen

Altijd zonde als je slechts een beetje citroensap nodig hebt van een verse citroen. Meestal droogt de citroen hierna snel uit. Je kunt hem langer bewaren met de volgende tip: rol de citroen een paar keer stevig over het aanrecht. Prik dan met een bbq-prikker een gat onderin de citroen, precies in het midden (een houten satéprikker is te dun). Nu krijg je makkelijk sap uit de citroen en omdat er maar weinig zuurstof bij het vruchtvlees kan komen, zal hij bovendien langer goed blijven.

2. Ei niet laten barsten

Niet iedereen weet dat aan de onderkant van het ei – de bolle kant – een klein luchtreservoir zit. Als een ei wordt gekookt, kan het gebeuren dat de warme lucht uitzet en de schaal tijdens het koken barst. Om dit te voorkomen kun je er met een speciaal apparaatje – een eierprikker – of heel voorzichtig met de punt van een scherp mes een gaatje in prikken. Het ei zal nu niet barsten.

3. Gekookt ei pellen

De meeste mensen weten het wel: als je een ei hebt gekookt, moet je het daarna ‘laten schrikken’ onder koud water; zo gaat de schil er makkelijk af. Een ander trucje: leg het ei in een glazen pot, vul deze met water zodat het ei erdoor omringd is en schud even flink heen en weer. Als je het ei uit de pot haalt, glijdt de eierschaal er als vanzelf vanaf. Ook het proberen waard: rol het (gekookte) ei stevig een paar keer heen en weer over een houten plank, ook dan pel je de schil er makkelijk vanaf.

4. Snel een knoflook pellen

Hoe pel je razendsnel een hele bol knoflook? De tip van veel sterrenkoks: leg hem op je aanrecht en druk hem plat, dan laten de buitenste schillen vanzelf los. Je kunt hem ook in een afgesloten glazen potje doen en hard schudden voor hetzelfde effect. Haal de buitenschil eraf en doe de knoflookbol terug in het afgesloten potje, of bijvoorbeeld in een lege pan met deksel erop. Weer flink schudden en je hebt keurig gepelde knoflookteentjes!

5. Slim aardappels schillen

Ook zo’n hekel aan het schillen van aardappelen? Dat kan veel sneller, en gezonder bovendien, want veel voedingsstoffen zitten in de schil van de aardappel. Snijd voor het koken een cirkel rondom in de breedte van de aardappel. Vervolgens kook je de aardappelen mét schil. Na het koken trek je de schil er in de vorm van twee ‘hoesjes’ zo vanaf.

6. Mango en kiwi schillen in een handomdraai

De makkelijkste manier om een mango of een kiwi te schillen, is met een glas! Snijd de mango of kiwi doormidden en ‘schep’ als het ware met de rand van het glas in een beweging de vrucht uit zijn schil.

7. Geen tranen van de ui

Moet je ook zo huilen als je een ui schilt? Neem een flinke slok water voordat je begint en slik dit niet door. Schil de ui met het water in je mond en je zult vrijwel geen traan hoeven laten.

8. Alles van de paprika

Snijd jij ook altijd het kopje van de paprika af om weg te gooien? Zonde! Je kunt het groene steeltje er met je duimen namelijk zo uitploppen. Dus snijd de bovenkant van de paprika eraf, pak het hoedje van de paprika met twee handen beet en druk met je duimen het groene kroontje met steeltje eruit. Zo kun je de hele paprika gebruiken.

9. Alles van de aardbei (of de dadel)

Ook voor de aardbei is een trucje om zo min mogelijk vruchtvlees te verspillen. Druk een plastic rietje precies van onder tot boven door de aardbei en je wipt het groene kroontje er zo uit! Er zit nu wel een klein beetje aardbei ín het rietje, maar dat kun je er fijn uitzuigen. Met een rondje kun je op dezelfde manier overigens ook de pit van een dadel makkelijk verwijderen.

 10. Nooit meer overkoken

Doe een klein klontje boter in het kookwater en je pasta, aardappelen of groente koken niet meer over. Je kunt hier ook het papiertje van de boter voor gebruiken, voordat je het weggooit!

vers stokbrood kooktrucjes

11. Brood weer vers

Is je (stok)brood oud geworden? Giet flink wat water over het brood, aan beide kanten. Verwarm de oven tot 180 graden Celsius en leg het brood er in. Na drie minuten draai je het brood om en bak je het nog eens drie minuten. Je stokbroodje is gegarandeerd weer ovenvers.