Wat heeft Sabine Koning met cheesecake? Je kunt beter vragen: ‘Wat niet?’ Deze bekende foodblogger is dé guilty pleasure-koningin van Nederland. Als je het aan iemand kunt overlaten om de beste cheesecake-recepten te maken, is zij het. Oordeel zelf!
OhMyFoodness
Sabine Koning is fotograaf, professioneel kookboekenmaker en eigenaar/oprichter van foodblog OhMyFoodness.nl, waar ze maandelijks meer dan 300.000 mensen voorziet van de nodige eet- en reisinspiratie. Maar bovenal is ze dol op cheesecake. Zó dol, dat ze er een geweldig receptenboek over schreef. “Als klein meisje was ik al dol op de MonChoutaart van mijn moeder. Een heerlijk romige taart met kersen- of aardbeientopping.”
Méér dan MonChou
Toen Sabine in Amerika de befaamde Cheesecake Factory bezocht, ontdekte ze dat cheesecake meer kan zijn: een taart waarmee je helemaal los kunt gaan in de keuken. Dat deed ze en in haar nieuwe boek deelt ze vijftig verschillende cheesecakerecepten. Vive+ mag er eentje verklappen: Red Velvet!
Cheesecakerecept van Sabine Koning
Red Velvet-cake
Ingrediënten: (20 cm taart)
- 150 gr bloem
- 150 gr kristalsuiker
- 10 gr cacaopoeder
- ½ el witte wijnazijn
- ½ tl baking soda
- ½ tl vanillearoma
- 1 ei
- 100 ml karnemelk
- 100 ml zonnebloemolie
- ½ tl zout
- 50 ml koffie
- rode kleurgel
Cheesecake
- 600 gr naturel roomkaas
- 100 gr crème fraîche
- 150 gr kristalsuiker
- 3 eieren + 1 eidooier
- 2 tl vanillearoma
- 1 el maizena
Decoratie
- mascarponeroom
- verkruimelde Red Velvet-cake
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet twee springvormen goed in. We beginnen met het maken van de Red Velvet-cake.
Doe de bloem, kristalsuiker, cacaopoeder, baking soda en zout in een kom. Schep even om met een lepel. Maak een kuiltje in het midden en schenk hier de witte wijnazijn, vanillearoma, ei, karnemelk, zonnebloemolie en koffie in. Klop alles nu tot een klontvrij cakebeslag.
Voeg de rode kleurgel toe. Kleurgel is vaak enorm geconcentreerd, dus aan een mespuntje heb je waarschijnlijk genoeg. Spatel de kleurgel door het cakebeslag tot deze een egaalrode kleur heeft gekregen.
Verdeel het Red Velvet-cakebeslag over de twee springvormen en bak beide cakes in het midden van de oven in 30-35 minuten gaar. Laat de cakes helemaal afkoelen.
Verwijder één cake uit de springvorm. Snijd hiervan de helft in blokjes van 1×1 cm en verkruimel de rest. De andere Red Velvet-cake laat je in de springvorm zitten.
Doe voor het cheesecakebeslag de roomkaas samen met de crème fraîche, kristalsuiker en vanillearoma in de kom van de keukenmachine en klop tot een romig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe en tot slot ook de eidooier.
Doe de maizena in de kom en klop tot een klontvrij cheesecakebeslag. Spatel voorzichtig de in blokjes gesneden Red Velvet-cake door het cheesecakebeslag en stort alles op de gebakken Red Velvet-cakebodem in de springvorm.
Draai de oven terug naar 150 °C, zet een waterbad in de oven en bak de Red Velvet-cheesecake boven het waterbad in 75 minuten gaar. Laat de cake volledig afkoelen en vervolgens opstijven in de koelkast.
Smeer de volgende dag de hele cheesecake (randen én bovenkant) in met mascarponeroom en bekleed hierna de hele cheesecake met de Red Velvet-cakekruimels. Spuit tot slot toefjes van de mascarponeroom boven op de cheesecake.
Cheesecake van Sabine Koning is uitgegeven door Nieuw Amsterdam en is eind september verschenen.