fbpx

Complimenten: zo geef én ontvang je ze

complimenten geven

Het lijkt heel simpel, je vriendin een complimentje geven over haar nieuwe schoenen. Maar daar zit veel meer achter, weet mediapsycholoog Mischa Coster. Hij geeft ons 5 tips: hoe je complimenten geeft én hoe je ze ontvangt.

Lees ook
Een geheim bewaren? Zo lukt het om je mond te houden

Geef een compliment

Waar mensen blij van worden? Een cadeautje! Mischa: “Veel mensen die zich rot voelen zijn geneigd zichzelf te verwennen met iets leuks. Terwijl het veel beter is om juist op zo’n moment iets voor een ander te kopen. Daar voel je je op de lange termijn beter door. Een compliment kun je eigenlijk zien als een cadeautje. Je maakt iemand er blij mee.” 

Complimenten geven en ontvangen

Overdrijven mag

Wist je dat je best mag overdrijven als je iemand een compliment geeft? Sterker nog, Mischa raadt het juist aan. “Als ik jou zie en je draagt mooie schoen, dan kan ik zeggen: ‘Hé, leuke schoenen.’ Maar je kunt ook zeggen: ‘Wow, jij hebt echt toffe schoenen aan.’ Voor mijn gevoel is het laatste compliment net iets te overdreven, maar dan heb ik wel het gevoel dat het gewaardeerd wordt.” 

Alleen als het oprecht is

Als je wilt, kun je de hele dag door complimenten geven. Maar let er wel op dat de complimenten die je geeft oprecht zijn. “Het moet wel echt iets zijn wat je leuk vindt. Anders kan het helemaal verkeerd overkomen. Wij als mensen vinden eigenlijk continu dingen leuk, maar het is juist de kunst om dat uit te spreken en mensen dat complimentje echt te geven”, zegt Mischa. 

Complimenten geven en ontvangen

Complimenten ontvangen

Het is een vak apart, complimentjes ontvangen. “De beste manier is gewoon bedanken! We zijn geneigd om na een bedankje gelijk van alles te zeggen. Terwijl ‘Bedankt, leuk dat je dat zegt’, eigenlijk al genoeg is.” Mischa legt uit dat één op de drie personen een standaardacceptatie als reactie heeft. Al die andere mensen gebruiken andere manieren om het te accepteren of het zelfs niet te accepteren.

O, die zijn al heel oud…

Mischa: “Wat ik zelf vaak doe is een compliment ontvangen en het daarna versterken. Een voorbeeld: ‘Ja dankjewel, ik ben er ook echt heel blij mee.’ Hiermee geef je een emotionele toevoeging en dat versterkt het compliment.” Helaas doen veel mensen het tegenovergestelde. Mischa: “Dat noem je waardevermindering. Een voorbeeld als reactie op de toffe schoenen: ‘O, die zijn al heel oud hoor.’ Dan weet je als complimentgever niet zo goed wat je moet zeggen. Dat moeten we dus minder doen.”