Een hoge energierekening, dat wil natuurlijk niemand. Die schade kun je misschien beperken door zelf je energieverbruik terug te schroeven. Een paar handige bespaartips!
Energierekening verlagen
Ingrijpende maatregelen
Met het oog op het klimaat is energieverbruik tegenwoordig een stuk duurder. Vooruitlopend op echt ingrijpende maatregelen in de min of meer nabije toekomst. Ons land moet van het gas af, dat betekent vervanging van cv-ketels. Daar moeten warmtepompen voor in de plaats komen. Dan praat je over bedragen van tienduizenden euro’s. Onze huizen moeten beter geïsoleerd worden, dat is ook niet bepaald gratis.
Handige simpele bespaartips
Hoe moet dat allemaal en wie gaat dat betalen? De regering is er nog niet uit. Mogelijk wordt er met subsidies iets geregeld. Ondertussen knijpen veel mensen hem al van de prijsverhogingen die energieleveranciers voor volgend jaar aankondigen. Dan is het dus best verstandig om gewoon thuis even na te lopen hoe je minder energie kunt verbruiken.
In de keuken
- Gebruik niet te grote pannen als dat niet nodig is. Houd het deksel op de pan en draai het gas net iets eerder uit; zo kookt het eten ‘in z’n eigen sop’ gaar.
- Zet een koelkast en fornuis niet pal naast elkaar. Door de hitte van het fornuis moet de koelkast harder werken.
- Vervang een koelkast of diepvriezer ouder dan 10 jaar door een energiezuinig exemplaar (A+ of A++) en je bespaart circa de helft op je energieverbruik. Regelmatig ontdooien scheelt ook.
- Koop een koelkast of vriezer op maat: hoe groter, des te meer energieverbruik.
- Zet alleen afgekoeld voedsel in de vriezer of koelkast, en laat de deur niet openstaan: alleen even openen om iets te pakken of weg te zetten.
- Afwassen met de hand kost meer energie dan met de vaatwasser. Dat bespaart wel 75% water en 48% energie. Draai alleen een volle vaatwasser, ook dat bespaart energie.
- Plaats een keukenboiler voor direct warm water. Schakel ‘m ’s nachts uit.
In de badkamer
- Een mengkraan regelt de temperatuur van het water veel sneller en nauwkeuriger dan een conventionele kraan.
- Neem een douche in plaats van een bad. Een bad gebruikt ongeveer drie keer meer energie. Één minuut korter douchen scheelt gemiddeld zo’n acht liter water per douchebeurt.
- Met een spaardouchekop en een besparingsknop op het toilet kun je wel 50% op water- en energieverbruik besparen.
- Een elektronische boiler geeft onmiddellijk warm water, bespaart op het waterverbruik en is niet afhankelijk van temperatuurschommelingen.
- Wasmachine: Doe de was op 30 of 40 graden in plaats van 50 of 60 graden. De was wordt net zo schoon en het bespaart energie.
- Zorg ervoor dat de wasmachine goed vol zit en centrifugeer als het even kan op de hoogste snelheid. Laat de was aan de lijn of aan een rek drogen; een wasdroger vreet energie.
In huis
- Kies voor spaarlampen.
- Plaats tochtstrips op deur- en raamkozijnen.
- Isoleer de buizen van de verwarming en van de waterleiding op zolder of in de kelder.
- Zet overdag de thermostaat een graadje lager, op 20 in plaats van 21 graden bijvoorbeeld. ‘s Nachts, maar ook als je niet thuis bent, is een graad of 14-15 genoeg.
- Hang gordijnen niet voor maar achter de verwarming. Zo blijft de warmte in huis.
- Zorg voor voldoende ventilatie, maar laat geen ramen permanent openstaan als de kachel brandt. Af en toe luchten is genoeg.
- Laat apparaten zoals de tv en de pc niet in de stand-bymodus staan, dat slurpt energie. Haal mobiele apparaten van de oplader af zodra ze vol zijn.