Weet je nog hoe jij was als vijfjarige? Het is je magische en spelende zelf, je innerlijke kind. Misschien ben je haar wel kwijt. Ze zit nog steeds in jou verborgen! Misschien wel achter een muur die beschermt tegen verdriet en zorgen. Kom in contact met je innerlijk kind om te weten wat jou echt gelukkig maakt. Deze vijf activiteiten kunnen daarbij helpen.
Innerlijke kind
Het innerlijk kind is een term uit de psychologie die staat voor het kind dat in ieder van ons blijft doorleven. Het kan enorm confronterend zijn om weer verbinding te maken met de pijn die je als kind hebt ervaren. Maar ook onze kwetsbaarheid, verbeeldingskracht en creativiteit liggen in dit karakter opgeslagen. Het geeft vaak een bevrijdend gevoel als je hem of haar weer terugvindt en de aandacht geeft.
1. Tekenen
De tekening is voor kinderen een hulpmiddel om gevoelens uit te drukken die ze nog niet altijd onder woorden kunnen brengen. Voor volwassenen kan tekenen dus een tool zijn om weer terug te duiken in hun innerlijke wereld, waar geheimen geheim mogen blijven en fantasie de vrijheid krijgt. Kies een materiaal of techniek die jouw creativiteit sterk aanspreekt
2. Ravotten
Geef jezelf over aan een meedogenloos kussengevecht of daag iemand uit voor de kieteldood. Een activiteit waarbij heel veel energie komt kijken en je compleet overgeeft aan het moment, kan zorgen voor een kindse beleving. Door het intense fysieke contact komen er gelukshormonen vrij. Als je het vaker doet, zul je merken dat je stress en pijn kwijtraakt en ook de onderlinge familie- of vriendschapsband versterkt. Dubbel geluk!
3. Muziek of films van vroeger
Na de speelse strijd kunnen jullie samen in een rustiger moment kijken naar een tekenfilm of luisteren naar muziek uit je jeugd. Herinneringen van vroeger ophalen kan jou jaren later ineens inzichten geven, wat weer voor heling kan zorgen. En dat gun je ieder mens!
4. Iets nieuws
Durf te beginnen, want je innerlijk kind is heel leergierig! Als kind is het normaler om dingen ‘voor de eerste keer’ te beleven. Je denkt nog niet zo aan de consequenties en je wordt veilig opgevangen door je omgeving. Als volwassene ligt dat allemaal net wat ingewikkelder, dus slaan we nieuwe activiteiten voor het gemak over. Maar durf eens wél te beginnen, op de hernieuwde energie en het gevoel van overwinning kun je vaak nog een tijdje teren.
5. Verkleden en samen zingen
Valse noten, foute pakjes, de onbeheerste lach, saamhorigheid. Haal de verkleedkoffer tevoorschijn of houd een karaoke in de woonkamer. Je perfectionisme kun je nu lekker laten vieren. Expressie is belangrijk, een uitlaatklep. Je verwerkt zo bepaalde gebeurtenissen en je kunt ergens je eigen draai aan geven.