Verleden week werd het nieuwe klimaatrapport uitgebracht. Door de overstromingen in Limburg komen de gevolgen van de klimaatcrisis nu wel heel dichtbij… Hoeveel extreme weersomstandigheden moeten we nog meemaken om te worden wakkergeschud? Alle kleine verbeteringen helpen om het klimaat te redden, ze voelen misschien als een druppel in de oceaan maar samen maken ze het verschil!
De klimaatcrisis speelt zich wereldwijd af. In het klimaatrapport van VN staat dat de temperatuur in Nederland echter nóg sterker stijgt dan in andere landen. Gemiddeld is de temperatuur boven land gestegen met 1,6 graad, maar boven Nederland is dat nog 25 procent meer. Je zult dit merken aan de andere zomers die we gaan krijgen, waarbij extreme droogte en neerslag elkaar afwisselen. In de winter wordt het weer juist regenachtiger, en blijft echte kou ver weg. Kortom: heter, natter én droger. Help!
Bron: VN
Dit kun jíj doen
Volgens het IPCC kan de wereldwijde opwarmingin deze eeuw nog oplopen tot meer dan 5 graden, afhankelijk van één zeer onvoorspelbare factor: de mens. We zijn dus verplicht om samen opnieuw na te denken over de manier waarop we energie, voedsel en water produceren en consumeren. Ook is het belangrijk om onze politieke leiders op te roepen om sterkere milieuvriendelijke wetten in te voeren. Op deze manier is er zeker nog hoop!
Stel een menu van de toekomst op
Het eten van vlees, zuivel en eieren kost relatief veel natuur. Daarom zullen we ons dieet moeten veranderen naar een ‘menu van de toekomst’ met meer plantaardig, lokaal en natuurvriendelijk eten. Maar ook: voorkom dat geproduceerd voedsel verloren gaat. Koop alleen wat je ook gaat opeten en probeer elke week nog een maaltijd van je restjes te maken.
Maak bewuste keuzes onderweg
Vervang je auto voor een elektrische auto of ga vaker met de trein, bus of fiets naar werk. Een andere verantwoorde keuze op weg naar kantoor: neem een eigen beker mee zodat je niet de hele dag plastic of papieren wegwerpbekertjes hoeft te gebruiken.
Pas je gedrag aan in huis
Comfortabel wonen én leven op een verantwoorde manier. Het kan. Schaf voordat het winter wordt een paar warme sokken of sloffen aan. De verwarming kan dan lager of uit. Ga je om 23.00 uur naar bed? Zet dan de thermostaat om 22.00 uur vast wat lager. Het duurt ongeveer een uur voordat de verwarming is afgekoeld. Een andere tip: hang je was eens wat vaker aan de waslijn in plaats van in die energievretende droger. Veel mensen denken dat je was alleen maar buiten kan drogen als het zonnig is, maar niets is minder waar.
Doe de voetafdruktest
Hoe duurzaam is jouw huidige lifestyle eigenlijk? Met de voetafdruktest van Het Wereld Natuur Fonds krijg je meer inzicht in de impact van jouw persoonlijke leefstijl op aarde. Aan het eind van de test zie je of je al goed op weg bent of dat er wellicht nog werk aan de winkel is. Je kunt je resultaten ook vergelijken met andere Nederlanders en delen met vrienden.