Tinnitus wordt in de volksmond ook wel ‘een piep in het oor’ genoemd. Iedere patiënt ervaart deze piep anders, variërend van het voortdurend horen ruisen van de zee tot het geluid van gillende fluitketels. Blijtijds sprak Claire, Ingrid en Miranda over hoe zij leven met tinnitus.
Miranda (49)
‘Ik ben een controlfreak’
Vlak na een opeenstapeling van emotionele gebeurtenissen kreeg Miranda last van tinnitus. Ze werd overvallen met allemaal hoge piepen in verschillende toonhoogtes die uit haar hersenen leken te komen. “Wat je dan gaat doen, is googelen”, vertelt Miranda. “Je komt terecht in een negatieve spiraal, want je leest alleen maar: het geluid houdt nooit meer op. Zie daar maar eens mee te dealen als controlfreak.” Haar angstzaaiende zoektocht leidde tot één positief resultaat: On-gehoord in Brugge. Een expertisecentrum dat zich naast tinnitus ook richt op hyperacusis. Want niet alleen de geluiden in je hoofd lijken te versterken, maar ook de geluiden van buitenaf. Miranda herinnert zich een treinreis waarbij ze de lampen zo hard hoorde knisperen, dat ze zich moest inhouden niet huilend de coupé uit te rennen. Na een intensief traject met de Belgische Professor Vinck heeft ze geen last meer van tinnitus.
Tip van Miranda:
“Ik wil niet zeggen dat wat voor mij werkt, voor iedereen werkt. Maar wellicht kan de therapie in België voor sommige anderen een oplossing bieden. Mijn klachten bleken psychosomatisch: deze klachten zijn echt voelbaar in je lichaam, maar de oorzaak zat tussen mijn oren en niet ín mijn oren. Als ik op forums iets voorbij zie komen van lotgenoten voel ik me geroepen om een hoopvol bericht terug te sturen. Achteraf zie ik mijn tinnitus als een signaal dat mijn lichaam gaf om iets (in mijn patronen) te mogen veranderen.”
Claire (59)
‘Ik zoek nog steeds naar een verband’
Twaalf jaar geleden merkte Claire voor het eerst een piepende ruis in haar oren. Het geluid was er zonder directe aanleiding en is sindsdien niet meer weggegaan. Ze heeft heel wat behandelmethodes geprobeerd, maar niets helpt vooralsnog. “Het is niet dat ik er enorm onder lijd maar het is wel heel vervelend dat het nooit meer stil is. Ik ben nog steeds op zoek naar een verband.” Van veel patiënten hoor je dat de oorsuizen heftiger worden bij stress, maar ook dat patroon kan Claire nog niet ontdekken. “Op sommige momenten lijkt het alsof de volumeknop voluit staat. Ja, daar word je wel gek van. Maar er zijn ook dagen bij dat het geluid heel zacht klinkt of zelfs bijna niet hoorbaar. Uit die momenten haal ik hoop en houd ik het vertrouwen dat er mogelijkheden zijn voor een succesvolle behandeling.”
Tip van Claire:
“Als ik in slaap probeer te vallen, maak ik mijn oorsuizen iets draaglijker door muziek te luisteren. Op Spotify kun je afspeellijsten vinden onder de naam ‘White Noise’, ’Blauwe ruis’ of ‘Bruine ruis’. Deze muziek neutraliseert verschillende soorten tinnitus. Er is niks aan, maar het helpt wel.”
Ingrid (56)
‘Ik communiceer eerlijk en ik schaam me niet’
Ook Ingrid merkte van de één op andere dag een vreemde suis in haar oren. Ze dacht in eerste instantie dat haar oren verstopt zaten en besloot haar huisarts ernaar te laten kijken: met haar oren was niks aan de hand, alleen haar bloeddruk was vrij hoog. Desondanks stelde de KNO-arts tinnitus vast met daarbij gehoorverlies. “Ik ben in mijn beleving nooit in aanraking geweest met extreem harde geluiden. Ik probeer mijn tinnitus te negeren. Dit is soms erg vermoeiend want er is nooit rust in mijn hoofd en het geluid is 24 uur per dag aanwezig.”
Tip van Ingrid:
“Ik doe aan yoga, dat leidt wat af en is heel ontspannend. Maar wanneer de docente zachtjes praat, hoor ik vaak niet wat er gezegd wordt. Ik moet dan soms spieken in welke pose de rest gaat staan of liggen. Ik ga er voor mezelf geen drama van maken dat ik tinnitus heb. Ik communiceer er eerlijk over en ik schaam me niet. Ik ben niet gek, maar ook zeker niet perfect. Het is iets waarmee ik moet leren leven….”
Heb jij ook last van tinnitus? Deel jouw ervaringen met ons op Facebook.
Lees ook:
Geluk afdwingen: zo doe je dat