Feng shui is een filosofie waarmee je kunt leren je interieur – en je leven – harmonieus in te richten. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar de manier waarop je dat kunt doen is juist heel praktisch.
Lees ook:
Opruimen met Marie Kondo
Feng shui – spreek uit als feng sjweej – is een meer dan 3000 jaar oude, oosterse filosofie die gericht is op de balans tussen energieën op een bepaalde plek. Feng betekent wind, shui water; twee elementen die in de Chinese cultuur met gezondheid geassocieerd worden: ze zijn de dragers van levenskracht, oftewel chi. Is je woning volgens de principes van feng shui ingericht, dan creëer je een gevoel van geluk, harmonie en gezondheid.
Alles is verbonden
De feng shui-filosofie kent drie basisprincipes. Het eerste is dat alles leeft. Overal stroomt energie doorheen en daarom is alles en iedereen in onze omgeving belangrijk. Het tweede is: alles is met alles verbonden. Mensen en de dingen om hen heen zijn verbonden met elkaar op energetisch niveau, en ze beïnvloeden elkaar over en weer. Daarom is de inrichting van je huis een afspiegeling van hoe jij je voelt en andersom. Het derde principe is dat alles voortdurend verandert. Met alles wat in deze wereld continu in beweging is, gaat feng shui mee. De filosofie leert je daarvan bewust te zijn en ermee om te gaan.
Feng shui-interieur
Genoeg theorie, op naar de praktijk. Want hoe werkt dit verhaal door op de inrichting van je huis? Hoe creëer je een prettige energiestroom – en dus een prettige sfeer – in je huis? Om te beginnen door rommel te vermijden. Focus op wat je echt nodig hebt en gebruikt en neem afstand van nutteloze bezittingen. Die houden een verkeerde vorm van energie vast en dat doet je geen goed.
Per ruimte
Elk vertrek in een huis heeft een andere functie. Zo zijn er ruimtes om te werken, om te rusten en te eten. Pas daarom per ruimte de kleur en inrichting aan. Dat doe je bijvoorbeeld met deze eenvoudige ingrepen. Een woonkamer bijvoorbeeld moet een prettige ruimte zijn die energie geeft. Deze ruimte moet licht zijn en er moeten geen (hoge) obstakels in staan. Een keuken vormt het hart en ziel van je huis en moet schoon, licht en praktisch zijn. Een slaapkamer moet rust uitstralen en zo min mogelijk elektronische apparaten bevatten.
Lees ook:
Opruimen met Marie Kondo