fbpx

6 voordelen van een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie

Verhuizen kleinschalige woonvoorziening demente ouderen

Een familielid met dementie heeft zorg nodig, wat nu? Kies je voor mantelzorg of geef je de zorg liever uit handen? Sandra de Loos is als verpleegkundige werkzaam bij ’t Zorghuys in Steenbergen. Deze kleinschalige woonvoorziening biedt zorg aan 15 bewoners met dementie. Sandra legt uit wat de voordelen van een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie zijn.

Lees ook:
Omgaan met demente ouders
Dementie op de loer: het ‘nu’ bepaalt het ‘later’

1. Meer individuele aandacht

Sandra vertelt dat zij in een kleine zorginstelling veel meer tijd heeft voor individuele begeleiding. “Vooral op de rustige momenten. Je hoeft hier niet alles met de groep te doen. Soms gaan een of twee bewoners samen met een vrijwilliger op pad. Om een frisse neus te halen, een terrasje te pakken of er komt een masseuse op bezoek. Op een kleinschalige woonvoorziening is er echt oog voor het individu.” 

2. Herkenning van medewerkers 

Voor mensen met dementie is het heel belangrijk dat er een vast team in de woonvoorziening werkt. Op deze manier kunnen bewoners een band opbouwen met de medewerkers. Sandra: “Ik zou nooit kiezen voor korte stages, maar eerder voor stagiaires die een langere periode bij ons komen werken. Zo zien bewoners steeds hetzelfde gezicht.” 

3. Op zoek naar veiligheid 

Sandra legt het belang van veiligheid uit: “Mensen met dementie gaan eigenlijk terug naar hun kindertijd en vooral die groep is op zoek naar veiligheid. Een woonkamer die als thuis voelt, een kamer waar ze hun eigen spullen hebben, steeds dezelfde medewerkers waarmee ze een praatje maken. In een kleinschalige zorginstelling is het klinische gedeelte nauwelijks zichtbaar, en dat geeft deze doelgroep een veilig gevoel. Net als ze thuis gewend waren.” 

Hulp kleinschalige woonvoorziening demente ouderen

4. Grens van aantal bewoners 

Als je voor kleinschalige zorg kiest, moet de zorginstelling dit wel kunnen bieden. Volgens Sandra is de grens van kleinschalig wonen maximaal 20 personen. “Wij bieden zorg aan 15 bewoners en die kun je in 2 groepen verdelen. Dit is vooral makkelijk tijdens activiteiten, waarbij we met 7 bewoners gaan wandelen en met 8 bewoners binnen gaan knutselen. Het voordeel daarvan is dat je met een kleine groep goed kunt werken. Daardoor heb je meer tijd voor de individuele behoefte.” 

5. Mensen met dezelfde problematiek bij elkaar 

Het is slim om te achterhalen of mensen met dezelfde problematiek in de zorginstelling zitten. Sandra: “Anders heeft dit negatieve gevolgen voor de kwaliteit van zorg. Bij een kleinschalige woonvoorziening is de kans groter dat bewoners met dezelfde problematiek bij elkaar zitten.” 

6. Langer plezier van het leven 

Als een kleinschalige woonvoorziening goed op poten is gezet, biedt dit een toegevoegde waarde van de kwantiteit en kwaliteit van het leven. Sandra: “Met de juiste zorg kun je de cognitieve en fysieke achteruitgang beperken. Dit betekent automatisch dat je langer samen plezier kunt hebben van het leven.”