‘Je hebt de streken van je opa, jochie’ of ‘je bent precies je oma, een grote knuffelkont’. Als grootouder zul je vast wat karaktertrekken van jezelf in jouw kleinkind herkennen. Een groot genot want je bent natuurlijk supertrots! Hoe werkt erfelijkheid en waar komen bepaalde eigenschappen vandaan?
Lijkt je kleinkind op jou?
Een generatie overslaan
Je hoort wel eens dat bepaalde genen een generatie kunnen overslaan. Heeft jouw kleinkind even geluk! Maar hoe dat zit eigenlijk? Een mens heeft oneindig veel innerlijke en uiterlijke eigenschappen. Iedere erfelijke eigenschap (haarkleur, oogkleur, huidstructuur, etc.) zit opgeslagen in een gen. Een gen bestaat uit twee allelen. Als kind krijg je per eigenschap één allel van je moeder en één allel van je vader. Eén van die twee allelen is dominant en komt tot uiting. Het andere (recessieve) allel draag je alleen met je mee maar kun je wel doorgeven aan je kinderen. De generatie die wordt overgeslagen is dus wel drager van een stukje gen, maar het komt niet tot ontwikkeling.
Levenslessen van opa of oma
De band tussen kleinkind en grootouder is onbeschrijfelijk en uniek: je bent familie en je lijkt op elkaar. Het is enorm bijzonder om jezelf te herkennen in jouw kleinkind. Tegelijkertijd kan het ook soms confronterend zijn: je ziet bepaalde dingen terug in het gedrag waar jij als kind op die leeftijd ook mee worstelde. Zo kan jouw kleinkind in bepaalde situaties erg onzeker zijn en was jij dit vroeger ook. Het herkennen van deze emotie is soms lastig, maar gelukkig weet jij na enige levenservaring hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Kinderen nemen veel aan van hun wijze opa en oma en een gevoel van herkenning kan letterlijk helend zijn. Door met je kleinkind over de emoties te praten, kun je als grootouder je kleinkind een behoorlijk eind in de goede richting helpen!