Ben jij iemand die bij het eerste sneetje in een ui al aan het huilen is? Dit komt door de zwavelhoudende stof die vrijkomt tijdens het snijden. Er zijn verschillende trucjes waardoor je zonder te huilen een uien kan snijden. Welke van de drie werkt voor jou het beste?
Lees ook:
Recept voor gegratineerde uiensoep
Lifehacks om uien te snijden zonder te huilen
Lifehack 1: de cocktailprikker
Steek een cocktailprikker in je mond en houd tijdens het ui snijden je mond open. Het ademen zorgt er voor dat je het vocht in- en uitademt en geen huilende ogen krijgt. Chef kok Ed Hoogendijk van Nederland Proeft laat zien hoe:
Lifehack 2: het kontje
Aan het kontje, oftewel de onderkant zitten haartjes. De haartjes pluk je er af, maar je laat het kontje er aan zodat de ui aan elkaar blijft zitten. Snijd het puntje, de bovenkant, er wel af. Snijd de ui nu door midden, recht op de onderkant. Maak alvast sneetjes in de ui voordat je gaat snijden. Dit zorgt ervoor dat je niet hoeft te persen. Op het moment dat je perst, pers je alle sappen de lucht in. De sappen gaan je oog in en dat veroorzaakt het huilen. En dat wil je niet! Kontje er aan laten dus en inkepingen maken. Bekijk hier de demonstratie van kok Mathijs Vrieze:
Lifehack 3: mond vol
Ook Shelly Sterk heeft handige lifehacks voor het snijden van uien zonder te huilen. Snijd de uien terwijl je een slok water in je mond hebt en de tranende ogen behoren tot het verleden. De sappen die uit de uien ontsnappen zoeken namelijk contact met het vocht in je mond in plaats van in je ogen. Een slok wijn mag natuurlijk ook!