fbpx

5 verrassende variaties op de pannenkoek

pannenkoeken

Niets zo simpel én verrukkelijk als een pannenkoek! Wat je nodig hebt? Een beetje bloem, een eitje, snufje zout en iets vloeibaars (melk, water of bier!). Laat die schudflessen van de supermarkt alsjeblieft staan en tover je pannenkoek om tot een meesterwerk met deze verrassende variaties.

Lees ook
Zo lukken je pannenkoeken altijd 

Variaties op de pannenkoek

pannenkoek fruit havermout

1. Pannenkoek met shoarma

Een dubbelgebouwen pannenkoek met shoarma, ui en paprika. En een flinke dot – het liefst zelfgemaakte – knoflooksaus. De döner zal er jaloers op zijn! Fruit paprika en ui in een ruime koekenpan zacht. Vervolgens bak je deze samen met de shoarmareepjes. Neem een pannenkoek en beleg deze voor de helft met shoarma en een lepel knoflooksaus. Vouw de pannenkoek dubbel als een wrap en strooi er snippertjes bieslook overheen. Zorg voor genoeg saus, want stinken doe je toch wel!

2. Pannenkoek met sinaasappel

Een eenvoudig maar feestelijk gerecht, lekker als lunch of dessert. Mooi meegenomen: je scoort ook gelijk wat extra vitamines met deze oranje pannenkoekjes. Er komt geen melk of boter aan te pas. Ideaal dus voor mensen die graag lactosevrij eten. Schenk de verse sinaasappelsap in een kom, voeg er ei en suiker aan toe en klop even door. Zeef de bloem en de bakpoeder erboven en roer alles tot een egaal mengsel. Bak de pannenkoeken en serveer met poedersuiker of een klein beetje honing.

3. Pittige pannenkoek met raapsteeltjes

Ga eens aan de slag met raapsteeltjes. Maak het beslag zoals je gewend bent en voeg daar citroensap, bosuitjes en groene peper aan toe. Als laatste gaan de raapsteeltjes er bij. Hiervan gebruik je alleen de blaadjes. Nu kan het beslag in de koekenpan. Laat een klontje citroen-knoflookboter heerlijk smelten op je hartige pannenkoek. Smullen!

variaties op de pannenkoek

4. Havermoutpannenkoekjes met vers fruit

Van pannenkoeken die soms misschien niet zo gezond zijn naar havermoutpannenkoeken met vers fruit. Ja, dit is light! Zorg dat je bakt met kokosolie, weinig zout en stevia. Mix de havermout tot meel. Splits de eieren en klop het eiwit tot schuim. Meng de dooiers met de havermout. Maak er met melk een soepel beslag van. Laat 10 minuten rusten zodat het steviger wordt. Spatel er vervolgens de eiwitten luchtig door. Kies je favoriete fruit van ananas tot blauwe bessen om de pannenkoekjes mee te versieren.

5. Ierse aardappel-pannenkoeken

Oftewel, ‘Potato Farl’. In Ierland eten ze het als ontbijt, maar je kunt het ook als snack bestellen.Dit aardappelgerecht is een twijfelgeval tussen brood, scones en pannenkoeken. Kook eerst de aardappelen gaar en laat er boter bij smelten. Mix de aardappelen helemaal fijn en voeg het bakpoeder toe, totdat het een egale bol wordt. Nu kun je je uitleven op een bloem bestoven aanrecht. Als de pannenkoekjes zijn gevormd, kunnen ze de oven in. Serveer de potato farl naar wens: met spek, een klodder clotted cream of traditionele poedersuiker.

Lees ook:
6 variaties op de appeltaart