De mol spreekt tot de verbeelding: een klein, dapper gravertje dat maar zelden zijn roze snoetje laat zien. Allemaal leuk en aardig, totdat je de ene na de andere molshoop in je tuin ziet verschijnen. Dan wil je maar één ding weten: hoe kom ik van dit dier af?
Molshopen
Een mol is in staat om je fraai aangelegde perkje, moestuin of strakke gazon binnen de kortste keren om te toveren tot een woestenij. Mollen graven gangen, op zoek naar wormen en insecten, en zo ontstaan er molshopen: bergjes uitgegraven aarde. Hoe vruchtbaarder en humusrijker de grond, des te aantrekkelijker voor de mol. Daar gaat je prachtige border…
Nog meer schade
Die hopen zijn nog niet alles. Door het ondergrondse gangenstelsel kunnen de aarde en bijvoorbeeld je tuintegels flink verzakken. Bovendien heeft een mol stevige klauwen waarmee hij de wortels van jouw hortensia of sanseveria met gemak beschadigt. Met een of meerdere mollen in je tuin heb je vaak ook meer last van onkruid, omdat ze de aarde omwoelen. Kortom, hoe schattig ook, die mol moet weg!
Vreedzaam mollen verjagen
Uiteraard kun je in het geval van een mol een mollenvanger inschakelen. Dat is een expert van de ongediertebestrijding die weet hoe hij zo’n diertje moet vangen, onder andere door mollenklemmen te zetten. Wij kiezen toch liever voor de ‘zachte hand’ en gaan zelf met huis-tuin-en-keukentips aan de slag die stukken goedkoper en bovendien diervriendelijker zijn.
3 tips tegen mollen
Tip 1: Maak lawaai
Omdat een mol het van z’n gehoor moet hebben, is hij erg gevoelig voor herrie. Een grasmaaier die eens per week over ‘zijn’ habitat ratelt, doet een mol al besluiten zijn geluk elders te beproeven. Dit werkt ook: duw een stuk tuinslang van ongeveer 50 cm in een molsgang. Laat de helft van de tuinslang boven de grond uit steken, zodat die wind vangt. Een frisdrankfles waar je de bodem uitsnijdt, en die je ondersteboven in een molsgang steekt, met de hals in de grond, heeft hetzelfde effect. Door het ‘fluitende’ geluid maakt een mol vaak dat-ie wegkomt.
Tip 2: Zorg dat het riekt
Een mol is niet dol op vreemde luchtjes. De bloemen van de keizerskroon verspreiden een geur die de mol afschrikt. Helaas wordt deze geur ook door veel mensen als onaangenaam ervaren en is het een vrije grote plant die maar net in je tuin moeten passen. Het alternatief? Stop hier en daar een teentje knoflook in de molsgangen. Of mottenballen. Maar let op: pas deze geurmethode meteen toe bij het signaleren van de eerste molshopen. Hoe groter het gangenstelsel, des te meer een geur ‘verdunt’ en des te minder effectief deze tip is.
Tip 3: Laat de grond trillen
Er zijn zogenaamde (solar)mollenverjagers op de markt, in de vorm van een soort pen die je in de aarde moet steken. Deze pen produceert trillingen in de grond die door de noeste gravertjes als onprettig worden ervaren. Na een tijdje zal de mol jouw tuin fijn links laten liggen. Zo’n mollenverjager is verkrijgbaar bij tuincentra.