Niets zo lekker als een verfrissende non-alcoholische limonade met vers fruit en groenten. Even lekker als een cocktail, maar je gaat er minder van wankelen. Win-win, toch? Bekijk hier de recepten van onze favorieten.
Lees ook:
5x lekkere alcoholvrije drankjes
Limonade voor volwassenen
Zachtroze rhubarberry
Voor wie minder houdt van mierzoete drankjes, is Rhubarberry een interessante ‘shrub’. Perfect voor april en mei, want in deze tijd is er rabarber in overvloed. Top in combinatie met gemengde noten, olijven of oude kaas. Rabarber heeft een prachtige zachtroze kleur, maar deze verdwijnt als je het schilt. Niet schillen dus en samen met framboos in een weckpot klaarmaken.
Dat doe je zo:
Stop kleine blokjes rabarber en een doosje frambozen in een grote pot die goed afgesloten kan worden. Doe er flink wat rietsuiker bij en kneus de frambozen. Sluit de pot af en zet 2 dagen in de koelkast. Schud regelmatig zodat de suiker goed oplost. Giet de siroop na twee dagen door een zeef. Druk het vruchtvlees goed aan zodat je alle siroop erdoor krijgt. Doe de siroop terug in de pot en voeg honing, azijn en rozenwater toe. Zet de shrub terug in de koelkast en laat zes dagen staan. Schenk siroop naar smaak in een glas en vul aan met bruiswater en ijsklontjes.
Benodigdheden:
- 350 gram rabarber, in smalle stukjes
- 350 gram frambozen
- 250 gram rietsuiker
- 120 ml honing
- 250 ml appelciderazijn
- 1 eetlepel rozenwater
- bruiswater
- ijssblokjes
Vlierbloesem-fizz
Het vlierbloesemplantje wordt tegenwoordig overal in verwerkt. Of misschien herinner je ‘m beter als ‘elderflower’, op hippe bieretiketten of limonades. Vlierbloesem leent zich perfect om zelf een verfrissende nonalcoholische drank van te maken. Varieer naar eigen smaak met appel, peer en citroen.
Dat doe je zo:
Verdeel een flinke laag ijs over whiskyglazen. Pers de limoenen uit. Verdeel het limoensap, de vlierbloesemsiroop en appelsap over de glazen en roer goed door. Vul de glazen aan met het koolzuurhoudende water en garneer met een schijfje citroen. Ook een schijfje peer of appel is lekker om toe te voegen.
Benodigdheden:
- crunshed ijs
- twee limoenen
- 100 ml vlierbloesemsiroop
- 100 ml appelsap (liefst troebel)
- 500 ml koolzuurhoudend water
- een halve citroen
Appel-karamelmocktail
Appel met karamel: een combinatie waar veel mensen hun vingers bij aflikken. Stiekem misschien meer een herfstdrankje, maar met de zon op je snoet kan ie ook prima! Een feestelijk drankje om te serveren als er bezoek over de vloer komt. De appel kun je ook vervangen door peer.
Dat doe je zo:
Verdeel de karamel over de glazen, doe er een snuifje kaneel of een kaneelstokje in. Was de appel af en snijd (met of zonder te schillen) in plakjes. Steek ze op een prikker. Vul de glazen met ijsblokjes en vul aan met appelsap, spa fruit of alcoholvrije cava.
Benodigdheden:
- 250 ml appelsap, spa fruit of alcoholvrije cava
- kaneelpoeder
- kaneelstokjes
- karamel
- één appel
- ijsblokjes