Wonen in een piepklein huisje van 25 à 50 m2, wat is daar nou leuk aan? Heel wat, blijkt uit het snel toenemende aantal Tiny Houses in ons land. Kleiner wonen is een trend, en zo’n poppenhuisje is een hype.
Minihuisje
Het verschijnsel Tiny House is in Nederland nog relatief jong, overgewaaid uit Amerika waar het al een doorslaand succes is. De filosofie erachter: milieuvriendelijker en met een kleinere ecologische footprint wonen, consuminderen, meer voeling met de natuur, meer vrijheid. Het allereerste Hollandse huisje kreeg in mei 2016 een vaste plek in Alkmaar, het eerste straatje met mini-huisjes zag half 2017 in het Friese Hardegarijp het levenslicht. Dat eerste huisje in Alkmaar is van Marjolein Jonker, die er een website over bijhoudt met ervaringen en tips.
Eerst even puzzelen
Want zo simpel is het nog niet om in een poppenhuisje te wonen. Een legpuzzel, dat is het als je een Tiny House wilt inrichten met alles erop en eraan. Ook zo’n minihuisje moet natuurlijk wel van alle gemakken voorzien zijn. Je wilt een keuken, een douche, een toilet, een slaapplek en een woon/eetkamer. Graag met ook nog wat kasten voor je spullen, en een plek voor je fiets. Gelukkig hoef je die puzzel niet helemaal zelf te leggen, want je kunt een kant-en-klaar huisje kopen dat al helemaal uitgedacht is. Er zijn tal van modellen en uitvoeringen, maar als je ideale huisje er toch niet bij zit, kun je ook kiezen voor een zelf samen te stellen bouwpakket, of je maakt je eigen ontwerp.
Ontdek je plekje
Daarmee ben je er nog niet, je huisje moet ook een plek hebben om op neergezet te worden. Een aantal gemeenten heeft speciale kavels in de aanbieding, die doorgaans een cluster vormen. Dan woon je dus eigenlijk in een Tiny House-wijkje. Dat heeft z’n voordelen, zoals goede nutsvoorzieningen (water, elektra, telefoon, kabel), gezelligheid en samen delen. Maar je zit niet helemaal privé in de vrije natuur; een van de voornaamste redenen waarom veel mensen aan zo’n mini-huisje beginnen. Lang niet alle gemeenten zijn bereid om je ‘in het wild’ in het groen te laten wonen, maar met een Tiny House on wheels – zeg maar een pipowagen – mag je vaak wel op een camping staan, al is dat doorgaans niet permanent.
Wat kost een Tiny House?
De kosten van een Tiny House hangen sterk af van je eigen wensen. Denk aan grootte, materialen, voorzieningen, of je bio wilt wonen, selfsupporting wil zijn, en van wat de grond kost waarop je huisje mag staan. Overigens hoef je niet altijd meteen te kopen, je kunt ook huren. Veel informatie over Tiny Houses en alles wat daarbij komt kijken, vind je op: tinyhousenederland.nl. Onder het kopje ‘informatie’ bovenaan de pagina vind je bovendien een uitgebreide lijst met handige links en een kaart met mogelijke woonlocaties.
Leve je leefruimte!
Je hebt een huisje en een plek gevonden. Maar ja, dan moet je nog je huidige inboedel terugbrengen naar een zakformaat inboedeltje. Een riant bankstel, een ruime eethoek, uitgestrekte boekenkasten, een kingsize bed, een eetkeuken: dat past allemaal niet meer. Ontspullen dus! Daar vind je hier aardige tips over. Wat je niet meer nodig (denkt) te hebben kun je kwijt op marktplaats.nl of bij de kringloopwinkel. Lang leve je leefruimte! En ook niet onbelangrijk: je woonlasten gaan aanmerkelijk omlaag.