Voor een appel en een mandarijn leggen we tegenwoordig één vitaminepil neer: het bespaart je tijd, geld en plakhanden. Zo gebruiken we biotine voor gezonder haar, magnesium voor beter slapen en B12 als vleesvervanger. Maar zijn deze supplementen eigenlijk wel zo gezond?
Zijn voedingssupplementen wel gezond?
Té is nooit goed
Bijna zes op de tien Nederlanders neemt dagelijks een voedingssupplement. Vaak veel verschillende en zonder dat dit is aangeraden door een arts. Er wordt gespeculeerd dat een overvloed aan vitamines en mineralen schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar de grens van overdosering wordt nog niet zo één, twee, drie overschreden. Alleen als je er langere tijd te veel van neemt.
Hoge doseringen
Mensen die minder vlees eten, kunnen absoluut baat hebben bij het slikken van vitamine B6 en B12 en mineralen zoals ijzer, want een tekort zit in een klein hoekje. Maar het klakkeloos slikken van deze voedingssupplementen blijkt niet slim te zijn. Jarenlang dachten we dat je ongestraft vitamine B kon slikken, omdat het net als C oplosbaar is in water. Inmiddels weet men wel beter. Er wordt met name gewaarschuwd voor langdurig gebruik van hoge doseringen vitamine B6. Ook leidt een ijzeroverschot tot schadelijke effecten op je lever. Vitamine C leek lange tijd de meest onschuldige, waarbij we lang dachten dat je amper kan overdoseren. Maar of het jarenlang iedere dag slikken van een 1000mg pil gezond is, kun je in twijfel trekken. Een hoge dosering verhoogt namelijk je risico op nierstenen.
Tussenpauzes
Zo zijn er verhalen bekend van mensen die anderhalf jaar lang dagelijks een combinatie van multi A-1, vitamine C, D3, B-complex, calcium, magnesium én zink slikten. Wat resulteerden in geen dag meer door kunnen komen zonder dutje. Je lichaam raakt gewend aan de extra voedingsstoffen. Advies: zorg dat je af en toe tussenpauzes inlast en het gebruik staakt. Het is zelfs het overwegen waard om af en toe te variëren in merk, zodat je lichaam weer even op scherp wordt gezet.
Lees ook:
Verkouden? Uitzieken!