Een beetje vuurwerk hoort erbij, nietwaar? We genieten vooral van die sierpijlen met mooie kleuren. Toch blijken de pijlen niet zo sierlijk voor de gezondheid. Het Longfolds meldt dat tijdens de vuurwerkpiek de luchtverontreiniging te vergelijken is met de Indiase stad Delhi. Je kunt je dus afvragen hoe cru het is als elkaar tegelijkertijd een gezond nieuwjaar toegewenst wordt.
Hoe gezond zijn de eerste uren van 2020?
Lees ook:
Dit is wat vuurwerk met honden doet
Benauwde Oud en Nieuw
Benauwdheid, duizeligheid, hoofdpijn en bij een enkele een astma-aanval. Deze klachten kunnen we ervaren tijdens Oud en Nieuw. Ook mensen die normaal gesproken niet snel geïrriteerde luchtwegen hebben, kunnen last krijgen. Bij het afsteken van kilo’s vuurwerk komt fijnstof vrij en bij de vuurwerkpiek kan de hoeveelheid oplopen tot 1.000 microgram per kubieke meter, waar 50 microgram de norm is.
Droog en mistig
Het weerbericht geeft aan dat het deze jaarwisseling droog en mistig wordt: het perfecte recept voor smog. Fijnstof kan door dichte mist geen kant op. Ook zou het vrij windstil zijn, waardoor de fijnstofwolken zich ophopen.
Metalen in lichaam
Als je je afvraagt hoe vuurwerk zijn mooie vormen en kleuren aanneemt zodra het de lucht bereikt; dat is te danken aan de metalen voor die in de pijlen verwerkt zitten. In vuurwerk zit koper, barium, strontium en antimoon en bij illegaal vuurwerk ook nog cadmium. Vanaf bepaalde concentraties zijn de metalen giftig voor mensen. Hoewel er nog veel onbekend is over metalen in ons lichaam, weten we dat metaaldeeltjes gemakkelijk oplossen en ontstekingen in de luchtwegen veroorzaken. Maar over hoe snel die hersteld zijn, is nog veel onderzoek gaande. Hart- en vaatpatiënten wordt aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven.
Ook het milieu de pineut
Naast gezondheidsproblemen veroorzaakt het afsteken van vuurwerk ook problemen voor het milieu. Zo wordt er dit jaar veelal kritiek gegeven op de “knetterballen”. Dit simpele knettervuurwerk is omhuld met plastic dat blijft rondslingeren in de natuur. Ook andere vuurwerkresten die zware metalen bevatten, komen via regen terecht in grond- en oppervlaktewater. Naar schatting is 18 procent van de kopervervuiling in Nederlandse wateren afkomstig van vuurwerk.
En de dieren van slag
Hondenbezitters zullen beamen dat dieren reageren op vuurwerk. Dat is niet alleen voor honden het geval, maar ook voor wilde dieren. Zo vliegen vogels na iedere knal op en trekken massaal naar andere gebieden. Rond middernacht is dat effect zelfs zo sterk dat op de neerslagradar van het KNMI een stroom aan vogels uit Nederlandse natuurgebieden als de Biesbosch en de Waddenzee richting Noordzee.