fbpx

Elektrisch poetsen of toch maar niet?

elektrisch poetsen

Wat is de beste manier van tandenpoetsen: zo’n elektrische draaikop door je mond laten rondtollen of handmatig je kakement afborstelen? Dat hangt er maar vanaf. Niet van de methode, maar of je het góed doet.

Lees ook:
8 tips voor een gezonde mond

Elektrisch tandenpoetsen: snel en efficiënt

‘Poetsen als een pro’. Reclames genoeg die ons allemaal aan de elektrische tandenborstel willen hebben en ons wijzen op de vele voordelen ervan. Die zijn er ook. ’t Gaat sneller, is efficiënter en gemakkelijker. Maar daar schuilt ook meteen het risico in. Even hup de tandenragger door de mond en klaar. Spoelen maar. En dat is helemaal verkeerd.

elektrische tandenborstel

Neem je tijd om te poetsen

Het klopt dat je met een elektrische borstel schoner poetst dan met de hand. Maar dan moet je wel een goede poetstechniek hanteren. De meeste mensen poetsen te kort, slaan hoekjes en gaatjes tussen de tanden en kiezen over. Ze vliegen er langs en dat betekent dat er tandplak achterblijft. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat elektrisch poetsen effectiever kan zijn dan poetsen met een ouderwetse tandenborstel. Een elektrische tandenborstel maakt automatisch de juiste bewegingen, om maar wat te noemen. Maar neem wel je tijd.

De juiste poetstechniek

De eerste truc: kijk altijd in de spiegel wat je aan het doen bent. Vaak denken we dat we het na vijftig jaar wel weten. Er bestaan plakverklikkers, die de schadelijke bacteriële plak op je gebit zichtbaar maken. Probeer maar eens zo’n verklikker, na een flinke poetsbeurt. Je zou wel eens verrast kunnen zijn over hoeveel plekjes je hebt overgeslagen.

Volgorde

Poets je met een gewone borstel, maak dan cirkelvormige bewegingen. Zorg ervoor dat de borstel alle vlakken van de tanden en kiezen goed raakt. Het beste doe je dat door de borstel per kies drie keer te kantelen onder een hoek van 45 graden, zodat je ook de ruimtes tussen de kiezen schoonmaakt. Houd een vaste volgorde aan: de binnenkant, de buitenkant en dan de kauwvlakken van je kiezen. In totaal ben je minstens twee minuten bezig; dat is ook de reden dat er op de meeste elektrische tandenborstels een twee-minuten-timer zit.

tandenborstel

Let op je tandvlees

Het overgangsgebied van tanden en kiezen met het tandvlees vereist extra aandacht. Maak het goed schoon, maar druk niet te hard. Tijdens het poetsen oefen je met een gewone tandenborstel vaak te veel druk uit. Dat kan beschadiging van je tandvlees geven. Door de borstel in een pengreep te houden, kun je dat voorkomen. Kies het liefst een medium of soft borstel. Met een elektrische tandenborstel dien je evenmin te lang over je tandvlees door te razen.

Zo poets je goed

In het algemeen: poets twee keer per dag, ’s ochtend na het opstaan en ’s avonds voor je naar bed gaat. Daarna ook geen slaapmutsjes of smikkelsnacks meer nuttigen, want dan is het poetseffect meteen weer weg. Alleen tandenpoetsen is niet genoeg, want met een borstel kom je niet goed genoeg tussen je tanden en kiezen. Hiervoor moet je dus flossen, stoken of ragen! Tandenpoetsen, het is een kunst om het goed te doen. Maar elektrisch of handmatig, dát maakt weinig uit.

Lees ook:
Parodontitis: sluipmoordenaar in je mond