Als internetter is het belangrijk dat je je goed beveiligt. Op iedere website waar persoonlijke informatie van jou wordt opgeslagen, is een gebruikersnaam en een wachtwoord vereist. Heb jij voor ieder account een ander wachtwoord? Is je wachtwoord sterk of makkelijk te raden? Tijd voor een wachtwoorden-wissel!
Ga jij veilig om met je wachtwoord?
Kies een goed te onthouden zin
Wachtwoorden als ‘12345’ of ‘halloikbenjan’ zijn makkelijk te onthouden, maar heel onveilig. Gebruik een gezegde, zin uit een liedje of een lijfspreuk. Zorg dat de zin tenminste een letter, een cijfer en een (vreemd) leesteken bevat. Bijvoorbeeld: #lachl33fengeniet of C4rp3d1em!
Gebruik wachtwoordmanager
Niet iedere website hanteert dezelfde regels wat betreft wachtwoordkarakters. Het zou dus zomaar kunnen dat je voor de inlog van je computer, je e-mail, je sociale media én favoriete online kledingwinkel tien verschillende wachtwoorden hebt. Geen paniek: installeer wachtwoordmanager, een digitale kluis waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Op Apple-apparaten heet dat je iCloud-sleutelhanger. Zodra je dan een website bezoekt, vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in. Het enige wat je hoeft te onthouden is het wachtwoord van je wachtwoordmanager.
Krakers
We horen je denken: Maar wat als iemand het wachtwoord van je manager kraakt, zijn dan meteen alle wachtwoorden zichtbaar? Het systeem is zo ingesteld dat een invaller niet met één aanval alle wachtwoorden kan stelen. Natuurlijk blijft het wel belangrijk om een sterk wachtwoord voor je wachtwoordmanager te kiezen. Een wachtwoordmanager genereert automatisch een sterk wachtwoord voor je. Je kunt de meeste wachtwoordmanagers tussen verschillende apparaten gebruiken, zoals je computer, tablet en smartphone.
Tip: op wachtwoordbewust.nl kun je bekijken welke wachtwoorden wel en niet sterk zijn.
Lees ook:
Video: zo gaan hackers te werk